Uwielbiam sałatki i ciągle szukam nowych przepisów. Ale lubię też, by były szybkie i proste do zrobienia, a dodatkowo nie kosztowały fortuny i nie trzeba było kupować mnóstwa składników. Kiedy więc dawno, dawno temu spróbowałam u znajomych tej sałatki z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi, od razu poprosiłam o przepis. Bo wstyd się przyznać ale dokładałam sobie na talerz chyba z 5 razy. Jest tak dobra, że trudno się od niej oderwać.
Składniki na sałatkę z makaronu ryżowego
Od tej pory ta sałatka często ląduje u mnie na stole. W lodówce zawsze mam opakowanie paluszków krabowych surimi, a w szafce makaron ryżowy. Resztę składników czyli ogórki konserwowe, pieczarki konserwowe i majonez praktycznie zawsze mam w domu. Wystarczy wszystko pokroić, wymieszać i można jeść. Jeśli chcesz zrobić taką sałatkę, przygotuj:
- 1 opakowanie paluszków krabowych surimi (400 g)
- 1 małe opakowanie makaronu ryżowego, albo 1/2 porcji większego opakowania (100 g)
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 10 pieczarek konserwowych
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Sałatka z makaronem ryżowym i paluszkami krabowymi - wykonanie
- Makaron ryżowy zalej wrzątkiem, albo ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie miękki, przelej go zimną wodą na sitku. Ja zawsze w tym momencie tnę makaron nożyczkami na mniejsze kawałki, by nie ciągnęły się długie nitki. łatwiej wtedy nakładać i jeść sałatkę.
- Ostudzony i pokrojony makaron przełóż do miski.
- Paluszki surimi, ogórki konserwowe i pieczarki pokrój w małą kostkę.
- Dodaj majonez, sól i pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Sałatkę możesz podawać od razu, bo wtedy chyba smakuje najlepiej, ale z powodzeniem wytrzyma w lodówce nawet do 2-3 dni, choć najczęściej zjadamy ją w domu za jednym posiedzeniem.
Co można dodać jeszcze do sałatki z paluszków krabowych?
Jeśli lubisz w sałatkach zieleninę z powodzeniem możesz dorzucić do niej posiekany koperek, albo natkę pietruszki. Można też dodać kukurydzę, żeby sałatka była bardziej sycąca. Niektórzy do takiej sałatki dodają świeży ogórek zamiast konserwowego. Smak jest wtedy nieco łagodniejszy, a sałatka jest jeszcze bardziej chrupiąca. Tylko od Ciebie zależy, jak można urozmaicić smak tego dania.

















