Nigdy nie przepadałam za ciężkimi ciastami z kremami, masami, czy wielowarstwowymi wypiekami. Nie lubię też ciast na spodach i zazwyczaj zjadam górę, a spód zostaje. Po prostu nie lubię suchych konsystencji. Kiedy więc dostałam na talerzu ten prosty deser, bez spodu, kremów i nadmiernej ilości ciasta, zjadłam tak szybko, że aż poparzyłam sobie język. Bo tę szarlotkę podaje się jeszcze gorącą, wyjęta prosto z piekarnika. Wtedy smakuje najlepiej.

Ta szarlotka pod kruszonką to także ulubione ciasto moich dzieci, które również nie przepadają za skomplikowanymi wypiekami. Szybko nauczyły się robić kruszonkę, więc mi nie pozostaje dużo pracy. Czasami całą szarlotkę od A do Z robią same, ja tylko pilnuję, żeby nie zjadły za dużo surowej kruszonki, bo ją uwielbiają i kontroluję czas w piekarniku.

Kruszonka - proporcja, z której zawsze wychodzi idealna

Atutem tego przepisu jest wyjątkowo prosta kruszonka, której proporcje można zapamiętać bez problemu: 150-100-100. Czyli na 150 dkg mąki przypada 100 dkg masła i 100 dkg cukru. Jeśli chcesz zrobić więcej kruszonki, proporcjonalnie zwiększ wszystkie wartości, ale z tej proporcji wychodzi wystarczająca ilość na okrągłą formę o średnicy 20 cm.

Jakie jabłka pod kruszonkę?

Najlepsze do tego deseru są gatunki lekko kwaśne czyli Antonówka, Papierówka, Gloster i Ligole. Ale możesz dać każde, które akurat masz pod ręką. W czasie pieczenia trzeba tylko sprawdzić, czy już zmiękły, bo jedne miękną szybciej, inne trochę dłużej.

szarlotka pod kruszonkąredakcja mojegotowanie.pl

Szarlotka pod kruszonką - najprostszy przepis pod słońcem

Składniki:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3-4 jabłka

Wykonanie:

  1. Zacznij od zrobienia kruszonki. Mąkę, masło i cukier włóż do miski i wyrabiaj ręcznie do uzyskania typowych grudek kruszonki. Wstaw do lodówki.
  2. Jabłka obierz, wykrój środki i pokrój na drobniejsze kawałki, najlepiej plasterki o grubości 2-3 mm.
  3. Ceramiczną formę do tarty wysmaruj delikatnie masłem, a następnie wsyp pocięte jabłka.  kawałki jabłek. Rozłóż je równomiernie w formie. Na górę wysyp kruszonkę i też ją rozłóż tak, by przykryła wszystkie jabłka.
  4. Wstaw do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 40-45 minut, aż kruszonka się lekko zarumieni, a jabłka zmiękną. Ja najczęściej po prostu wbijam widelec i sprawdzam czy już są miękkie.
  5. Po upieczeniu od razu wyjmij z piekarnika i podawaj gorące z gałką ulubionych lodów.

Opcje smakowe

To czy pod kruszonkę wrzucisz jabłka, rabarbar, śliwki, gruszki czy maliny, to już twoja decyzja. Możesz też łączyć owoce, według swoich smaków. Pamiętaj tylko, by nie były zbyt wodniste, bo na dnie zbierze się dużo soku. Co ważne, do owoców nie dodaje się już ani grama cukru. Cukier w kruszonce wystarczy.