Ceny truskawek zaczynają powoli spadać. Za oknami piękna, ciepła pogoda, więc jest szansa, że zbiory będą niezłe, a to spowoduje, że będą jeszcze tańsze. A wtedy ciasto z truskawkami będę robić co najmniej raz w tygodniu. Przepis jest na tyle prosty i szybki, że daję radę zrobić je nawet po pracy. Ten placek, który jeszcze dodatkowo dobrze mi się kojarzy, bo z babcią, uwielbia cała moja rodzina.
Przepis na ciasto truskawkowe na szklanki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450 (tortowej)
- kostka masła (można zamienić na olej rzepakowy lub inny) + odrobina do posmarowania blaszki
- 5 jajek średniej wielkości
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 800 g truskawek
- bułka tarta do wysypania blaszki
- opcjonalnie: aromat waniliowy lub cytrynowy
Przygotowanie krok po kroku:
- Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół lub 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
- Do miki wsyp cukier i wbij jajka. Ucieraj je mikserem, aż powstanie jasna, puszysta masa.
- Kostkę masła roztop na małym ogniu, możesz użyć mikrofalówki. Odstaw je do przestudzenia. Warto zacząć od przygotowania masła, właśnie dlatego, że musi jeszcze ostygnąć.
- Nie przerywając miksowania (na wysokich obrotach), wlewaj powoli wystudzone masło. Jeśli chcesz dodać aromat, zrób to właśnie w tym momencie.
- Bezpośrednio do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do połączenia, ale tym razem już drewnianą łyżką lub silikonową łopatką.
- Naszykuj tortownicę, mniej więcej o średnicy 23 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i wysp bułką tartą. Potem przełóż do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
- Truskawki umyj pod zimną, bieżącą wodą i usuń szypułki. Postaraj się osuszyć je dość dokładnie, możesz też zaczekać, aż same odciekną, tylko trzeba to zrobić z wyprzedzeniem. Wszystkie owoce rozłóż na cieście, lekko je dociskając.
- Gotowe ciasto z truskawkami wsadź na środkową półkę piekarnika. Odmierz 40-45 minut. W razie potrzeby możesz wydłużyć o kolejne 5 minut. Potem minimalnie uchyl drzwiczki piekarnika, odlicz 10 minut i otwórz je do połowy. Dosłownie po kilku minutach możesz już je wyjąć z formy i odstawić do przestudzenia, najlepiej na kratce cukierniczej.
Z czym podawać proste ciasto z truskawkami?
W letnie ciepłe dni babcia po prostu oprószała placek z truskawkami cukrem pudrem. Był tak dobry, że zdecydowanie tyle mu wystarczyło. Wiem, że niektórzy lubią polać je najprostszym lukrem cytrynowym z cukru pudru. A ja zdecydowanie najbardziej lubię wersję z kruszonką. Gdybym tylko mogła, robiłabym z nią każde ciasto, ale niestety nie do wszystkich pasuje. Są różne przepisy na te słodkie okruszki, jednak ja wypracowałam swoje proporcje i takie mi najbardziej pasują. A mianowicie używam 50 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, chłodzę i ścieram na wierzch ciasta. Dla mnie nie ma nic lepszego.


















