Ceny truskawek zaczynają powoli spadać. Za oknami piękna, ciepła pogoda, więc jest szansa, że zbiory będą niezłe, a to spowoduje, że będą jeszcze tańsze. A wtedy ciasto z truskawkami będę robić co najmniej raz w tygodniu. Przepis jest na tyle prosty i szybki, że daję radę zrobić je nawet po pracy. Ten placek, który jeszcze dodatkowo dobrze mi się kojarzy, bo z babcią, uwielbia cała moja rodzina.

Przepis na ciasto truskawkowe na szklanki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450 (tortowej)
  • kostka masła (można zamienić na olej rzepakowy lub inny) + odrobina do posmarowania blaszki
  • 5 jajek średniej wielkości
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 800 g truskawek
  • bułka tarta do wysypania blaszki
  • opcjonalnie: aromat waniliowy lub cytrynowy

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopni Celsjusza w trybie pieczenia góra-dół lub 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  2. Do miki wsyp cukier i wbij jajka. Ucieraj je mikserem, aż powstanie jasna, puszysta masa.
  3. Kostkę masła roztop na małym ogniu, możesz użyć mikrofalówki. Odstaw je do przestudzenia. Warto zacząć od przygotowania masła, właśnie dlatego, że musi jeszcze ostygnąć.
  4. Nie przerywając miksowania (na wysokich obrotach), wlewaj powoli wystudzone masło. Jeśli chcesz dodać aromat, zrób to właśnie w tym momencie.
  5. Bezpośrednio do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj do połączenia, ale tym razem już drewnianą łyżką lub silikonową łopatką.
  6. Naszykuj tortownicę, mniej więcej o średnicy 23 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem i wysp bułką tartą. Potem przełóż do niej ciasto i wyrównaj powierzchnię.
  7. Truskawki umyj pod zimną, bieżącą wodą i usuń szypułki. Postaraj się osuszyć je dość dokładnie, możesz też zaczekać, aż same odciekną, tylko trzeba to zrobić z wyprzedzeniem. Wszystkie owoce rozłóż na cieście, lekko je dociskając.
  8. Gotowe ciasto z truskawkami wsadź na środkową półkę piekarnika. Odmierz 40-45 minut. W razie potrzeby możesz wydłużyć o kolejne 5 minut. Potem minimalnie uchyl drzwiczki piekarnika, odlicz 10 minut i otwórz je do połowy. Dosłownie po kilku minutach możesz już je wyjąć z formy i odstawić do przestudzenia, najlepiej na kratce cukierniczej. 

Z czym podawać proste ciasto z truskawkami?

W letnie ciepłe dni babcia po prostu oprószała placek z truskawkami cukrem pudrem. Był tak dobry, że zdecydowanie tyle mu wystarczyło. Wiem, że niektórzy lubią polać je najprostszym lukrem cytrynowym z cukru pudru. A ja zdecydowanie najbardziej lubię wersję z kruszonką. Gdybym tylko mogła, robiłabym z nią każde ciasto, ale niestety nie do wszystkich pasuje. Są różne przepisy na te słodkie okruszki, jednak ja wypracowałam swoje proporcje i takie mi najbardziej pasują. A mianowicie używam 50 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, chłodzę i ścieram na wierzch ciasta. Dla mnie nie ma nic lepszego.