Ciocia Bożenka nazywa to ciasto awaryjnym na różne okazje i bez nich. Gdy wpadają goście lub gdy ma ochotę na coś słodkiego bez stania przy garach albo gdy truskawki są na promocji - aż prosi się, by coś z tym zrobić. Wypróbuj i zobacz, że prościej się już nie da. Ciasto jest niebywale puszyste i mięciutkie jak podusia.
Jak zrobić jogurtowe ciasto z truskawkami?
Cała filozofia tego ciasta polega na wrzuceniu wszystkiego do jednej miski i szybkim wymieszaniu składników. Ważne, żeby nie miksować za długo, tylko do połączenia składników. Wtedy ciasto wyjdzie lekkie i puszyste. Jogurt, jajka, sok z cytryny i truskawki muszą mieć temperaturę pokojową. To jeden z tych detali, które naprawdę robią różnicę. Dzięki temu zakalec nie powstanie. Po upieczeniu wystudź ciasto, oprósz ciasto cukrem pudrem i gotowe.
Przepis na jogurtowe ciasto z truskawkami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej)
- 200 ml oleju roślinnego
- 1 szklanka cukru
- 3 duże jajka (w temp. pokojowej)
- sok z 1/2 cytryny (świeżo wyciśnięty, w temp. pokojowej)
- około 500 g truskawek (lub innych owoców, w temp. pokojowej)
Dodatkowo, opcjonalnie: cukier puder do posypania lub cukier drobnoziarnisty połączony z mielonym cynamonem lub kardamonem.
Sposób przygotowania
- Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Do suchych składników wlej jogurt, olej, dodaj jajka, cukier oraz sok z cytryny.
- Zmiksuj wszystko na średnich obrotach, tylko do połączenia składników. Nie miksuj dłużej, żeby nie obciążyć ciasta.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, zacznij nagrzewać piekarnik do 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu).
- Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch.
- Truskawki umyj, osusz i przekrój na pół. Ułóż je na cieście rozcięciem do góry, w równych rzędach.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez 50-60 minut, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
- Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.
Podczas pieczenia, aby uniknąć zbyt mocnego zarumienienia wierzchu, po 40 minutach pieczenia możesz luźno przykryć ciasto od góry kawałkiem papieru do pieczenia. Zawiń brzegi pod spód formy, by nie „fruwały” luzem w piekarniku. Jeśli ciasto jogurtowe z truskawkami będziesz podawać dopiero następnego dnia, po ostudzeniu zawiń je w folię spożywczą. Dzięki temu nie obeschnie.
Co możesz podmienić w tym przepisie?
Zamiast truskawek możesz wykorzystać inne owoce sezonowe: maliny, borówki, porzeczki czy nawet śliwki. Jeśli używasz bardzo soczystych owoców (np. wiśni), warto je wcześniej lekko odsączyć na ręczniku papierowym, żeby nie rozmoczyły ciasta. Maliny dodadzą lekko kwaskowego smaku, jagody pięknie zabarwią wnętrze, a plasterki moreli, gruszek, jabłek lub nektarynek oprószonych cynamonem stworzą elegancki efekt na wierzchu. Używając owoców o miękkiej skórce nie musisz ich obierać – to kolejny krok mniej.
Zamiast jogurtu naturalnego dobrze sprawdzi się też kefir albo maślanka. Wtedy ciasto będzie nieco bardziej wilgotne i lekko kwaskowe. Jeśli nie masz cytryny, możesz ją pominąć lub zastąpić kilkoma kroplami naturalnego aromatu waniliowego. Ciasto będzie miało waniliowo-maślany piękny aromat.














