Sztywna masa z bitej śmietany to problem nie tylko przy przygotowaniu napoleonki. Niezależnie od tego, jakie ciasto będziesz robić, miej z tyłu głowy, że śmietanowy krem jest po prostu z natury niezbyt trwały.

Jak zrobić sztywny krem z bitej śmietany?

W tym celu warto wzmocnić jej stabilność poprzez zwykłą żelatynę. Nie przesadzaj jednak z jej ilością – nikt przecież nie chce, by napoleonka składała się masy budyniowej i… pianki jak z ptasiego mleczka. 

Dodatkowym „usztywnieniem” może być odrobina skrobi ziemniaczanej. To właśnie ona jest niemal zawsze składnikiem znajdujących się w sprzedaży tzw. śmietan-fixów i innych stabilizatorów dostępnych w sprzedaży.

Jak pokroić napoleonkę?

Każdy fan napoleonki wie, że ciasto to potrafi płatać figle podczas krojenia. Nic w tym dziwnego – składa się w końcu z dość sztywnych płatów kruchego ciasta (przynajmniej wtedy, gdy ciasto jest jeszcze świeże) i dwóch bardzo miękkich kremów.

Jeśli więc martwisz się, że nie uda ci się sprawnie pokroić napoleonki, pomóż sobie z tym już na etapie składania ciasta. Przed nałożeniem masy śmietanowej na budyniową pokrój górną część ciasta na równe, kwadratowe porcje. Potem nałóż masę i dopiero „poskładaj” górę z mniejszych elementów.

Przepis na napoleonkę

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • 250 g masła
  • 1 szklanka śmietany 18% (250 ml)

Składniki na krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 150 g masła

Składniki na krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki (36 %)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • Pół łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

  1. Przygotuj zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj mąkę i śmietanę i szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego dwie kule, zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia na minimum 2 godziny.
  2. Po tym czasie z ciasta uformuj 2 blaty o wymiarach ok. 36 x 25 cm. Przygotuj blaszki – wyłóż je papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Piecz blaty w temp. 180 st. C przez ok. 20-25 min do zarumienienia ciasta.
  3. Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. Pozostałą szklankę wlej do miski, wbij jajka i dodaj mąkę i skrobię. Za pomocą miksera ubij na gładką masę – w ten sposób unikniesz powstawania grudek. Po zagotowaniu mleka z cukrem wlej mieszankę, energicznie mieszając aż do powstania gęstego budyniu.  Do gorącego jeszcze budyniu dodaj masło i mieszając doprowadź do jego rozpuszczenia w budyniu i powstania gładkiej masy.
  4. Jeszcze ciepły krem wykładaj od razu na 1 blat ciasta kruchego. Odstaw do ostygnięcia i w tym czasie ubij na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru.
  5. W czasie ubijania śmietany dodaj do niej skrobię i rozpuszczoną wcześniej we wrzątku, a potem ostudzoną żelatynę.
  6. Gotową masę śmietanową wyłóż na ostudzoną pierwszą część ciasta – blat i masa budyniowa. Przełóż ciasto drugim blatem i odstaw na całą noc w zimne miejsce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!