Sztywna masa z bitej śmietany to problem nie tylko przy przygotowaniu napoleonki. Niezależnie od tego, jakie ciasto będziesz robić, miej z tyłu głowy, że śmietanowy krem jest po prostu z natury niezbyt trwały.
Jak zrobić sztywny krem z bitej śmietany?
W tym celu warto wzmocnić jej stabilność poprzez zwykłą żelatynę. Nie przesadzaj jednak z jej ilością – nikt przecież nie chce, by napoleonka składała się masy budyniowej i… pianki jak z ptasiego mleczka.
Dodatkowym „usztywnieniem” może być odrobina skrobi ziemniaczanej. To właśnie ona jest niemal zawsze składnikiem znajdujących się w sprzedaży tzw. śmietan-fixów i innych stabilizatorów dostępnych w sprzedaży.
Jak pokroić napoleonkę?
Każdy fan napoleonki wie, że ciasto to potrafi płatać figle podczas krojenia. Nic w tym dziwnego – składa się w końcu z dość sztywnych płatów kruchego ciasta (przynajmniej wtedy, gdy ciasto jest jeszcze świeże) i dwóch bardzo miękkich kremów.
Jeśli więc martwisz się, że nie uda ci się sprawnie pokroić napoleonki, pomóż sobie z tym już na etapie składania ciasta. Przed nałożeniem masy śmietanowej na budyniową pokrój górną część ciasta na równe, kwadratowe porcje. Potem nałóż masę i dopiero „poskładaj” górę z mniejszych elementów.
Przepis na napoleonkę
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
- 250 g masła
- 1 szklanka śmietany 18% (250 ml)
Składniki na krem budyniowy:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 150 g masła
Składniki na krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki (36 %)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- Pół łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
- Przygotuj zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj mąkę i śmietanę i szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego dwie kule, zawiń w folię spożywczą i odstaw do schłodzenia na minimum 2 godziny.
- Po tym czasie z ciasta uformuj 2 blaty o wymiarach ok. 36 x 25 cm. Przygotuj blaszki – wyłóż je papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Piecz blaty w temp. 180 st. C przez ok. 20-25 min do zarumienienia ciasta.
- Zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem. Pozostałą szklankę wlej do miski, wbij jajka i dodaj mąkę i skrobię. Za pomocą miksera ubij na gładką masę – w ten sposób unikniesz powstawania grudek. Po zagotowaniu mleka z cukrem wlej mieszankę, energicznie mieszając aż do powstania gęstego budyniu. Do gorącego jeszcze budyniu dodaj masło i mieszając doprowadź do jego rozpuszczenia w budyniu i powstania gładkiej masy.
- Jeszcze ciepły krem wykładaj od razu na 1 blat ciasta kruchego. Odstaw do ostygnięcia i w tym czasie ubij na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru.
- W czasie ubijania śmietany dodaj do niej skrobię i rozpuszczoną wcześniej we wrzątku, a potem ostudzoną żelatynę.
- Gotową masę śmietanową wyłóż na ostudzoną pierwszą część ciasta – blat i masa budyniowa. Przełóż ciasto drugim blatem i odstaw na całą noc w zimne miejsce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!

















