Nie musisz mieć specjalnego sprzętu. Wystarczy herbata, kulki tapioki, mleko albo napój roślinny i trochę dodatków. U mnie bubble tea to był hit, zwłaszcza kiedy zrobiłam wersję z galaretką truskawkową. Dzieci były zachwycone, a i dorośli pytali o dokładny przepis. Możesz podać tę niezwykłą herbatę z kulkami jako deser po obiedzie – lekki, słodki i efektowny. Za to latem świetnie zastępuje lody, bo jest zimny i orzeźwiający. 

Co to jest bubble tea?

Bubble tea, zwana też boba tea, to napój na zimno na bazie herbaty z dodatkiem jadalnych, sprężystych kulek, które przyjemnie pękają pod naciskiem zębów. Powstają z tapioki, czyli skrobiowego produktu z manioku. Ale czasem bubble tea robi się z tzw. kawiorem molekularnym, którego konsystencję uzyskuje się za pomocą alginianu sodu. Można go kupić w specjalnych sklepach (ma od razu różne smaki, głównie owocowe) i wtedy nie trzeba już gotować mącznych perełek. Wystarczy zalać kulki herbatą.  Do boba tea dla urozmaicenia często trafiają różne syropy lub kawałki galaretki.

Jak zrobić bubble tea w domu?

Składniki:

  • 100 g dużych pereł z tapioki (najlepiej czarnych)
  • 1 litr herbaty earl grey
  • 1 opakowanie galaretki o smaku truskawkowym
  • 250 ml mleka lub napoju migdałowego
  • 1 cytryna
  • trochę brązowego cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz herbatę – użyj 4 torebek na 1 litr wrzątku. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  2. Zagotuj dużą ilość wody (na każde 2 łyżki tapioki powinna przypadać 1 szklanka wody). Wrzuć kulki do wrzątku i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Potem zmniejsz ogień i odczekaj jeszcze 15 minut. Odcedź perły z tapioki i przepłucz je zimną wodą.
  3. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz trochę zmniejszyć ilość wody, żeby galaretka była bardziej zwarta. Kiedy stężeje, pokrój ją w drobną kostkę.
  4. Zrób bazę napoju – do ostudzonej herbaty dodaj sok z połowy cytryny, mleko (lub napój roślinny) i ewentualnie dodaj do smaku brązowy cukier lub syrop cukrowy (jeśli nie udało ci się dostać czarnych pereł z tapioki, które są słodzone).
  5. Na dnie wysokiej szklanki umieść kulki z tapioki i kostki galaretki. Zalej napojem. Podawaj z grubą słomką lub długą łyżką.

Boba tea – wariacje i zamienniki składników

Zamiast earl grey możesz użyć zwykłej czarnej herbaty, zielonej, a nawet owocowej lub ziołowej – każda da trochę inny smak. Dobrym pomysłem jest wymieszanie jej z odrobiną miodu lub przyprawami korzennymi, na przykład wanilią lub cynamonem. Galaretka truskawkowa to tylko propozycja, da się ją wymienić na dowolny smak. Świetnie sprawdzi się też malinowa, cytrynowa lub winogronowa. Mleko krowie możesz bez problemu zastąpić napojem kokosowym, sojowym lub owsianym.

Czy można przygotować bubble tea wcześniej?

Wszystkie elementy możesz przygotować z wyprzedzeniem, a potem tylko skomponować bubble tea, kiedy najdzie cię ochota na coś zimnego i słodkiego. Dzień wcześniej zaparz herbatę i włóż ją do lodówki lub przygotuj herbatę cold brew (z zimną wodą). Galaretkę też warto zrobić wcześniej, nie trzeba będzie wtedy przejmować się, że nie zastygnie odpowiednio szybko (to problem zwłaszcza w gorące, letnie dni). Potem tylko wystarczy ją pokroić. Perełki tapioki możesz trzymać w zimnej wodzie, bez straty ich właściwości. Pamiętaj tylko, żeby zawsze były mokre, inaczej posklejają się i wyschną. 

Jakie dodatki jeszcze pasują do bubble tea?

Spróbuj dodać syrop z mango, syrop z marakui albo różany. Możesz dorzucić świeże owoce – borówki, maliny, kiwi pokrojone w kostkę. Do wersji dla dorosłych dobrze pasuje odrobina likieru kokosowego albo waniliowego. Ciekawym dodatkiem są też listki mięty, bazylii lub melisy, które dodają świeżości do zimnego napoju. Jeśli nie masz czasu i ochoty przyrządzać galaretki, możesz dorzucić drobne żelki owocowe.