Jeśli akurat masz pod ręką twaróg, jajko, mąkę i cukier to od razu na myśl nasuwa się przepis na kluski leniwe. Zamiast jednak znów gotować to samo danie, warto dorzucić do tego 3 niedrogie składniki i przygotować coś zupełnie nowego. Weź jabłko i 2 popularne dodatki, które zwykle używasz do ciast, a w mniej niż 30 minut zrobisz pełną tacę gorących pyszności. Gwarantujemy, że gdy tylko zobaczysz ten przepis, od razu zechcesz go wypróbować. 

Jak zamienić masę na kluski leniwe w coś jeszcze lepszego?

Tradycyjne kluski leniwe z serem to popularna opcja na szybki obiad lub podwieczorek na ciepło, ale okazuje się, że gdy dodasz do twarogowej masy jak na leniwe trochę oleju i proszku do pieczenia, powstanie masa na szybkie bułeczki twarogowe z piekarnika. To jednak jeszcze nie wszystko, bo warto dorzucić do tego drobniutko pokrojone jabłko, a wtedy powstanie już prawdziwy hit jak z najlepszej piekarni.

Wszystkie te składniki, łącznie z jabłkiem, wystarczy szybko wymieszać w jednej misce. Potem takie ciasto roluje się oraz kroi jak na kopytka i z każdego kawałeczka formuje się niewielkie bułeczki. Na koniec już tylko obtacza się całość w mieszance cukru z cynamonem i tyle. Pozostaje już tylko wytrzymać cierpliwie 20 minut, aż wszystko się zapiecze i będzie gotowe do pałaszowania. Zobacz dokładny przepis poniżej i spróbuj przyrządzić takie proste słodkości we własnej kuchni.

Prosty przepis na bułeczki serowe z jabłkiem

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 250 g twarogu,
  • 1 jabłko,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80 g cukru,
  • 50 ml oleju.

 na posypkę:

  • 50 g cukru,
  • 1 łyżka mielonego cynamonu.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj twaróg z jajkiem, mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i olejem.
  2. Jabłko obierz, wykrój gniazdo nasienne, a miąższ pokrój w małą kosteczkę. Dodaj jabłko do ciasta i dokładnie wymieszaj.
  3. Gotową masę wyłóż na blat podsypany mąką i zrób z niej wałeczek. Następnie pokrój go jak kopytka czy kluski leniwe i każdy kawałeczek zroluj w dłoniach na kształt bułki.
  4.  Uformowane bułeczki obtaczaj z każdej strony w mieszance cukru i cynamonu, a potem układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Tak przygotowane bułeczki serowe włóż do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piecz przez około 20 minut.

Źródło: Youtube.com/@AZIZAGOTOVIT