Chyba każdy, kto kiedykolwiek postawił nogę na lubelskiej ziemi, skorzystał z przyjemności zjedzenia słynnego cebularza. Lublin, Zamość, Chełm – we wszystkich tych miejscowościach zjemy pyszne placki z cebulą na bazie ciasta drożdżowego.
Nie da się jednak ukryć, że tradycyjne cebularze nie są stworzone dla każdego. A przynajmniej nie w dużych ilościach. Tuczącą mąkę pszenną da się w pewnym stopniu zastąpić innym, wartościowszym składnikiem. Udowodnił to internetowy twórca znany pod nazwą MakroBeast, który zamieścił na swoim koncie na Faceoboku wybitny przepis na cebularze ze skyru, czyli skyrarze!
Jak zrobić skyrarze?
Jak to zrobić? Nie będą tu potrzebne żadne drożdże ani długie wyrastania. MakroBeast proponuje, by wyrobić proste ciasto na bazie serka i odrobiny mąki. Całość urośnie już w trakcie pieczenia dzięki działaniu innego spulchniacza, czyli odrobiny proszku do pieczenia.
Efekt? Pyszna, prosta i przede wszystkim sycąca, a nie zapychająca przekąska nie tylko dla sportowców. Jesteś ciekawy jak smakuje taki skyrarz? Nie trzeba jechać w tym celu do Lublina lub w jego okolice! Wystarczy zabrać się za ten prosty przepis!
Przepis na skyrarze, czyli cebularze ze skyru
Składniki na 4 sztuki:
-
200 g skyru o smaku naturalnym
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypyta soli
Składniki na farsz:
- 200 g cebuli (ok. 2-3 sztuki)
- Łyżka oleju
- Szczypta soli
- Szczypta maku
Przygotowanie:
- Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto, czyli: skyr, jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a następnie wymieszaj, by wyrobić gładkie, dość rzadkie ciasto.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i uformuj cztery placuszki. Warto zrobić to za pomocą łyżki.
- Rozgrzej olej na patelni, dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Dopraw solą i smaż do zmiękczenia – cebula nie powinna być zbytnio przypieczona, gdyż na końcu będzie podpiekana raz jeszcze, tym razem na placku.
- Skyrarze piecz bez żadnego nadzienia przez ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg).
- Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i nałóż cebulowe nadzienie równomiernie na każdym placku. Z góry posyp makiem i włóż z powrotem do piekarnika.
- Piecz dalej przez 5-6 minut.
- Podawaj na ciepło same lub z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Ile kalorii mają skyrarze?
Nie od dziś wiadomo, że takie białkowe przekąski często wybierane są przez osoby na diecie, które liczą kalorię i dokładnie sprawdzają tak zwane makro. W tym celu wklejamy tutaj dla nich wyliczoną przez autora przepisu tabelę ze składnikami odżywczymi z tego przepisu i ich gramaturami:
Makro 1 sztuki:
- 182 kcal
- Białko 11,6 g
- Tłuszcz 4,7 g
- Węglowodany 24,4 g
Źródło: MakroBeast/Facebook
















