Jesień to idealna pora by przypomnieć sobie to właśnie danie. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – cebuli mamy teraz wyjątkowo pod dostatkiem. Podobnie z pomidorami, a właściwie z koncentratem pomidorowym. Co prawda jest on dostępny w sklepach przez cały rok, ale teraz jest najtańszy z wiadomych, sezonowych względów, a ponadto niektórzy dysponują także pomidorowymi pastami własnej roboty. Warto więc z robić z nich użytek.

Jak zrobić zasmażaną cebulę jak sprzed lat?

By nostalgiczny powrót do dawnej kuchni mamy i babci stał się powrotem zaiste udanym, trzeba postarać się o jeszcze jeden ważny składnik. Nie sztuką jest bowiem podsmażyć taką cebulkę na byle jakim oleju rzepakowym lub słonecznikowym.

Pełnię smaku sprzed lat osiągniesz, gdy przygotujesz to danie na prawdziwym smalcu. Jeszcze lepszym pomysłem byłoby samodzielne wytopienie w tym celu odrobiny słoniny, ale jak wiadomo, w obecnych czasach nie jest tak łatwo o ten produkt w naszych sklepach. Wybór więc należy do ciebie.

Przepis na cebulę zasmażaną z koncentratem pomidorowym

Składniki:

  • 4-5 cebul
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • Pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: papryka świeża czerwona

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania cebuli. Obierz ją dokładnie z łupin, a następnie pokrój w równe piórka.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj cebulę i smaż na dużym ogniu. Duża ilość cebuli sprawia, że warzywo ma tendencję do duszenia się we własnych sokach, nie zaś do smażenia. Można więc tę czynność podzielić sobie na dwie części i obsmażyć cebulę partiami. Ewentualnie dobrze jest smażyć cebulę na jak największym ogniu – przynajmniej początkowo, by szybko odparować nadmiar wody z warzywa.
  3. Do smażącej się cebulki dodaj odrobinę cukru – dzięki temu wspomożesz proces karmelizacji, a cebulka nabierze jeszcze więcej przyjemnej słodyczy.
  4. Gdy cebula będzie już ładnie zeszklona i miękka, dodaj koncentrat pomidorowy i opcjonalnie pokrojoną na kawałki świeżą paprykę.
  5. Duś całość razem przez kilka minut i dopraw słodką papryką w proszku, solą i pieprzem.
  6. Podawaj jako dodatek np. do smażonej kiełbasy, parówek lub kaszanki.

Smacznego!