Piernik staropolski nie jest dla mnie. Zawsze zapominam, by go nastawić, a jeśli mi się to uda, to ciasto i tak wychodzi twardawe i niezbyt smaczne. Dużo bardziej smakują mi proste pierniki, które są miękkie i gotowe do jedzenia od razu po upieczeniu jak ten z przepisu poniżej. Do jego przygotowania nie wyciągam nawet miksera. Składniki mieszam łyżką lub zwykłą trzepaczką, a ciasto pięknie wyrasta w piekarniku, jest mięciutkie, delikatne i pachnie na kilometr.

Jak zrobić miękki i szybki piernik?

Piernik zazwyczaj wychodzi twardawy, gdy dodasz do niego za dużo miodu, a za mało innych płynów (mleka, oleju lub jogurtu), dlatego to nie jest ciasto, które możesz zrobić na oko. Proporcje są tu kluczowe, dzięki czemu po upieczeniu uzyskasz mięciutki piernik, który nie twardnieje z czasem. Z tym przepisem zawsze wychodzi właśnie taki, a testowałam już go wiele razy. Ciasto przygotujesz w kilka minut bez użycia miksera. Wystarczy, że w garnku podgrzejesz cukier z masłem, kakao oraz przyprawą do piernika, a następnie do powstałej masy dodasz pozostałe składniki. 

Tak przygotowany piernik smakuje doskonale bez dodatków, ale jeśli chcesz nadać mu bardziej świątecznego charakteru, możesz przełożyć go powidłami (gdy tylko ciasto przestygnie) i udekorować polewą czekoladową. Przepis na nią znajdziesz na końcu artykułu. Dodatkowo wierzch piernika możesz ozdobić posiekanymi orzechami, suszonymi owocami lub kolorową posypką. Dzieci będą zachwycone.

Getty/iStock, Elena Vafina

Przepis na ekspresowy piernik

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g masła
  • 50 g cukru 
  • 15 g kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 100 g miodu
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • 200 g powideł
  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 3 g masła

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  2. Do rondelka włóż pokrojone w kosteczkę masło, dodaj miód, cukier, przyprawę do piernika i kakao. Podgrzej całość jedynie do rozpuszczenia. Nie gotuj.
  3. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
  4. Do rondelka wlej mleko (zimne!) i wymieszaj masę trzepaczką, aż składniki się połączą.
  5. Wbij całe jajka i ponownie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  6. Miodową masę wlej do suchych składników, wymieszaj całość łyżką.
  7. Gotowe ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny do tzw. suchego patyczka.
  9. Gotowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową (rozpuść w rondelku czekoladę z masłem) lub przełożyć ulubionymi powidłami.