Jesienią, nic tak nie poprawia humoru jak zapach cynamonu. Jeśli jesień kojarzy ci się z ciepłymi smakami, to mam przepis idealny. Mowa o mięciutkich kuleczkach, które mogą konkurować z kultowymi cynamonkami. 

Najlepszy dodatek do jesiennych wypieków 

Gdy za oknem zaczyna się robić chłodniej, a dni stają się krótsze, nie ma nic lepszego niż zapach cynamonu unoszący się w kuchni. Ta aromatyczna przyprawa, pozyskiwana z kory drzew cynamonowych, to symbol domowego ciepełka. Choć tradycyjnie kojarzona ze świętami, idealnie sprawdza się w praktycznie każdym jesiennym wypieku. 

Cynamon to też doskonały dodatek do napojów. Nawet szczypta w kawie, herbacie czy kakao natychmiast zmienia je w rozgrzewający wyrób. W kuchni wykorzystasz go nie tylko w słodkich daniach; świetnie komponuje się też z mięsem w daniach kuchni azjatyckiej czy marokańskiej. Jest po prostu niezastąpiony.

Przepis na mięciutkie kuleczki z cynamonem 

Tak jak wspomniałam wcześniej, nie musisz zagniatać mozolnego ciasta drożdżowego. Te mięciutkie kuleczki są nie tylko bajecznie proste w przygotowaniu, ale szybkie i mięciusieńkie.

Składniki

  • 150 g gęstego jogurtu greckiego
  • 150 g mąki tortowej + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła (roztopionego)
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżka brązowego cukru (miękkiego)
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki wanilii
  • 1 łyżeczka mleka

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180∘C.
  2. W dużej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj jogurt grecki i wymieszaj łyżką, a następnie krótko palcami, aż składniki się połączą.
  3. Wyłóż ciasto na blat i ugnieć w kulkę. Pamiętaj, by nie ugniatać go za długo. Im krócej, tym ciasto będzie delikatniejsze.
  4. Podziel ciasto na cztery równe części i z każdej uformuj wałek. 
  5. Pokrój każdy wałek na małe kawałki (w sumie powinno ich być około 25).
  6. Opcjonalnie: krótko obtocz każdy kawałek w dłoniach, by nadać mu okrągły kształt.
  7. Umieść kuleczki w misce i polej roztopionym masłem. Dodaj mieszankę cukru cynamonowego (cukier drobny, brązowy cukier i 1,5 łyżeczki cynamonu). Użyj dłoni lub łyżki, aby delikatnie wszystko wymieszać, aż każda kulka ciasta będzie całkowicie pokryta słodką panierką.
  8. Przełóż kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przesypując na nią również pozostały cukier cynamonowy. Piecz przez około 16-20 minut, lub do momentu, aż będą całkowicie upieczone i lekko złociste (po 16 minutach powinny być idealne).
  9. Podczas pieczenia przygotuj lukier. Wymieszaj przesiany cukier puder, wanilię i mleko, aż uzyskasz gładką, gęstą konsystencję.
  10. Po upieczeniu ostudź kuleczki przez chwilę, a następnie polej je lukrem.