Jesienią, nic tak nie poprawia humoru jak zapach cynamonu. Jeśli jesień kojarzy ci się z ciepłymi smakami, to mam przepis idealny. Mowa o mięciutkich kuleczkach, które mogą konkurować z kultowymi cynamonkami.
Najlepszy dodatek do jesiennych wypieków
Gdy za oknem zaczyna się robić chłodniej, a dni stają się krótsze, nie ma nic lepszego niż zapach cynamonu unoszący się w kuchni. Ta aromatyczna przyprawa, pozyskiwana z kory drzew cynamonowych, to symbol domowego ciepełka. Choć tradycyjnie kojarzona ze świętami, idealnie sprawdza się w praktycznie każdym jesiennym wypieku.
Cynamon to też doskonały dodatek do napojów. Nawet szczypta w kawie, herbacie czy kakao natychmiast zmienia je w rozgrzewający wyrób. W kuchni wykorzystasz go nie tylko w słodkich daniach; świetnie komponuje się też z mięsem w daniach kuchni azjatyckiej czy marokańskiej. Jest po prostu niezastąpiony.
Przepis na mięciutkie kuleczki z cynamonem
Tak jak wspomniałam wcześniej, nie musisz zagniatać mozolnego ciasta drożdżowego. Te mięciutkie kuleczki są nie tylko bajecznie proste w przygotowaniu, ale szybkie i mięciusieńkie.
Składniki
- 150 g gęstego jogurtu greckiego
- 150 g mąki tortowej + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła (roztopionego)
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżka brązowego cukru (miękkiego)
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki wanilii
- 1 łyżeczka mleka
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180∘C.
- W dużej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj jogurt grecki i wymieszaj łyżką, a następnie krótko palcami, aż składniki się połączą.
- Wyłóż ciasto na blat i ugnieć w kulkę. Pamiętaj, by nie ugniatać go za długo. Im krócej, tym ciasto będzie delikatniejsze.
- Podziel ciasto na cztery równe części i z każdej uformuj wałek.
- Pokrój każdy wałek na małe kawałki (w sumie powinno ich być około 25).
- Opcjonalnie: krótko obtocz każdy kawałek w dłoniach, by nadać mu okrągły kształt.
- Umieść kuleczki w misce i polej roztopionym masłem. Dodaj mieszankę cukru cynamonowego (cukier drobny, brązowy cukier i 1,5 łyżeczki cynamonu). Użyj dłoni lub łyżki, aby delikatnie wszystko wymieszać, aż każda kulka ciasta będzie całkowicie pokryta słodką panierką.
- Przełóż kuleczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przesypując na nią również pozostały cukier cynamonowy. Piecz przez około 16-20 minut, lub do momentu, aż będą całkowicie upieczone i lekko złociste (po 16 minutach powinny być idealne).
- Podczas pieczenia przygotuj lukier. Wymieszaj przesiany cukier puder, wanilię i mleko, aż uzyskasz gładką, gęstą konsystencję.
- Po upieczeniu ostudź kuleczki przez chwilę, a następnie polej je lukrem.
















