Wycieczki za granice kraju potrafią być bardzo inspirujące, zwłaszcza jeśli chodzi o kulinaria. Najciekawsze są zwykle te potrawy, które nie trafiły jeszcze do ogólnie przyjętego kanonu, a pochowały się po domowych kuchniach i w regionalnych restauracjach-perełkach.

Chociaż makaron passatelli podawany jest w regionie Emilia-Romania na święta, w Polsce jest kompletnie nieznany. Dziwne, bo przypomina trochę szpecle bawarskie, więc na pewno przyjęlibyśmy go z otwartymi ramionami. 

Passatelli – co to takiego?

Makaron passatelli zjeść można właśnie we Włoszech (chociaż ja zapoznałam się z nim akurat w San Marino, małej enklawie położonej na terenie Italii). Kluseczki te powstają z bułki tartej, jajka i parmezanu. Do ciasta często dodaje się także gałkę muszkatołową i skórkę cytryny. Passatelli jest mocno budżetowym makaronem, dawniej robiono go głównie w biedniejszych, podmiejskich rejonach. Ponieważ głównym składnikiem jest czerstwa resztka pieczywa, jest tani i nieskomplikowany. 

Zazwyczaj podaje się go w bulionie, zresztą wyciska się go bezpośrednio do zupy, czyli powstaje dzięki niemu w pewnym sensie wersja naszego rosołu z kładzionymi lub lanymi kluskami. Piękna w swojej prostocie, rozgrzewająca, niedroga i szczera. Ciasto na passatelli przepuszcza się przez specjalną maszynkę, ale sprawdzi się też zwykła praska do ziemniaków. 

Jak zrobić makaron passatelli?

Składniki:

  • 120 g bułki tartej
  • 120 g tartego parmezanu
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • dodatkowo: bulion drobiowy lub rosół z kury

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj bułkę tartą i ser w misce. Dodaj sól i gałkę muszkatołową (opcjonalnie szczyptę świeżo otartej skórki cytryny).
  2. Wybij jajka do oddzielnego naczynia i rozmąć je widelcem lub rózgą. Wlej do mieszanki bułki i sera.
  3. Wyrób składniki na domowy makaron passatelli ręką. Powinna powstać zwarta, plastyczna masa. Jeśli wydaje ci się zbyt sucha, możesz dodać trochę bulionu, w którym będziesz potem gotować kluski. Gdy jest za mokra, dosyp trochę bułki tartej. Nie przesadź, żeby ciasto dało się przecisnąć przez praskę. 
  4. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż na 2 godziny w temperaturze pokojowej, żeby ciasto odpoczęło. 
  5. Rozgrzej bulion lub rosół. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i przeciskaj je przez praskę do ziemniaków do garnka. Oddzielaj makaron od narzędzia nożykiem. Możesz też rozrzucić kluski na podsypaną mąką stolnicę, a dopiero potem włożyć do bulionu, jeśli wolisz.
  6. Odczekaj, aż makaron wypłynie na powierzchnię (potrwa to około 5 minut). Serwuj od razu w zupie lub z ulubionymi dodatkami.

Z czym można podawać passatelli?

Przede wszystkim warto choć raz spróbować passatelli in brodo, czyli makaronu w rosole. To prosta potrwa i choć włoska, przypomina ciepło naszej polskiej babcinej kuchni. Kładzione kluski z południa Europy możesz też podawać w sosie, na przykład:

  • serowym – mocno kremowym, na śmietance, nasyconym dodatkowym parmezanem.
  • z palonego masła – bez zbędnych udziwnień, po prostu masło o orzechowym aromacie, jak do leniwych.
  • borowikowym – z grzybami suszonymi lub przyniesionymi prosto z lasu. Dla odrobiny luksusu dobrze jest tu dodać oliwę truflową.
  • szparagowym – zwłaszcza gdy nadejdzie pora na świeże, zielone łodyżki.