Trudność, jaka wiąże się z wyborem sałatki na wielkanocny stół, polega na tym, że trzeba jakoś wpasować ją w już bardzo bogate tradycyjne menu. Na świątecznym śniadaniu pojawi się przecież tyle obfitych pyszności, że nie każda kompozycja się sprawdzi.

Poza tym taka sałatka musi być stabilna, trwała i nie tracić szybko na wyglądzie, bo posiedzenie z rodziną zazwyczaj trwa godzinami. Co zrobić, żeby odświeżyć nieco ograne przepisy, a jednocześnie nie zaburzyć wielkanocnego status quo? Naszą propozycją jest sałatka jarzynowa z szynką – trochę tradycyjna, trochę niecodzienna.  

Co zamiast jarzynowej na Wielkanoc?

Tradycyjna sałatka jarzynowa prawie w każdym domu wygląda tak samo. Może niektórzy połączą sos z jogurtem, ktoś dorzuci chrzan, inni pominą cebulę, ale podstawowa kompozycja nie zmienia się od lat. A co, jeśli chcesz trochę zamieszać w świątecznym menu i zrobić coś innego, ale równie kolorowego, sycącego i z majonezem? Może warto postawić na warstwową sałatkę, która ozdobi stół? Świetnie sprawdzą się różne sycące wariacje z kurczakiem lub serem żółtym. Wypróbuj w tym roku na Wielkanoc na przykład:

  • sałatkę mimoza – okazała, wielopiętrowa, z tuńczykiem w roli głównej. Starte na wierzch jajko ma przypominać drobne żółte kwiatki na śniegu. Metafora w sam raz na wiosenne przesilenie.
  • sałatkę jarzynową z wędzoną makrelą – idealna przy dzieleniu się jajeczkiem. Intensywny smak ryby balansują jabłka i ogórki konserwowe oraz sok z cytryny.
  • sałatkę bankietową – z kurczakiem, najczęściej towarzyszą mu rzodkiewka, papryka, ogórki konserwowe, czasem jajka gotowane na twardo, jak na Wielkanoc przystało.
  • sałatkę kalafiorową – z wędzonym boczkiem i orzechami nerkowca. Do sosu dodaj maślankę dla efektu wow.

Sałatka jarzynowa z szynką – przepis 

Receptura i sposób przygotowania nie zadziwią szczególnie tych, którzy co roku przyrządzają klasyczna jarzynową, ale ta sałatka ma dwie zasadnicze różnice. Po pierwsze, dorzucasz do niej sycący składnik w postaci szynki. I to nie byle jakiej, bo wędzonej.

Jej smak wyraźnie przebija się w kompozycji i wieńczy standardowe warzywa. Po drugie, ogórki kiszone zostały zastąpione przez pieczarki marynowane. Też są kwaskowe, ale jednak nieco słodsze, więc niepotrzebne będzie już jabłko

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 200 g pieczarek marynowanych
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 200 g szynki wędzonej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i marchewkę ugotuj tak jak na sałatkę jarzynową. W mundurkach, do miękkości. Ostudź je, obierz i pokrój w niezbyt małą kostkę. 
  2. Posiekaj cebulę (żółtą lub czerwoną, opcjonalnie dymkę). Ugotuj jajka na twardo (około 9 minut od momentu wrzenia wody). Od razu przełóż je do zimnej kąpieli, żeby zatrzymać obróbkę cieplną. Kiedy całkowicie wystygną, obierz je i pokrój w kostkę. 
  3. Szynkę wędzoną (koniecznie w kawałku, nie w plastrach) potnij w kawałki o podobnej wielkości co jarzyny i jajka. Odsącz groszek. Pieczarki także i pokrój je w ćwiartki. 
  4. Wymieszaj składniki na sos: majonez, jogurt i musztardę. Możesz dodać też posiekany koperek
  5. Połącz wszystkie elementy w dużej misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj zieleniną, na przykład świeżą natką pietruszki lub młodej marchewki. Sałatka z pieczarkami marynowanymi i szynką najlepiej smakuje, kiedy postoi z godzinę w lodówce. Wtedy wszystkie smaki dobrze się połączą.