Trudność, jaka wiąże się z wyborem sałatki na wielkanocny stół, polega na tym, że trzeba jakoś wpasować ją w już bardzo bogate tradycyjne menu. Na świątecznym śniadaniu pojawi się przecież tyle obfitych pyszności, że nie każda kompozycja się sprawdzi.
Poza tym taka sałatka musi być stabilna, trwała i nie tracić szybko na wyglądzie, bo posiedzenie z rodziną zazwyczaj trwa godzinami. Co zrobić, żeby odświeżyć nieco ograne przepisy, a jednocześnie nie zaburzyć wielkanocnego status quo? Naszą propozycją jest sałatka jarzynowa z szynką – trochę tradycyjna, trochę niecodzienna.
Co zamiast jarzynowej na Wielkanoc?
Tradycyjna sałatka jarzynowa prawie w każdym domu wygląda tak samo. Może niektórzy połączą sos z jogurtem, ktoś dorzuci chrzan, inni pominą cebulę, ale podstawowa kompozycja nie zmienia się od lat. A co, jeśli chcesz trochę zamieszać w świątecznym menu i zrobić coś innego, ale równie kolorowego, sycącego i z majonezem? Może warto postawić na warstwową sałatkę, która ozdobi stół? Świetnie sprawdzą się różne sycące wariacje z kurczakiem lub serem żółtym. Wypróbuj w tym roku na Wielkanoc na przykład:
- sałatkę mimoza – okazała, wielopiętrowa, z tuńczykiem w roli głównej. Starte na wierzch jajko ma przypominać drobne żółte kwiatki na śniegu. Metafora w sam raz na wiosenne przesilenie.
- sałatkę jarzynową z wędzoną makrelą – idealna przy dzieleniu się jajeczkiem. Intensywny smak ryby balansują jabłka i ogórki konserwowe oraz sok z cytryny.
- sałatkę bankietową – z kurczakiem, najczęściej towarzyszą mu rzodkiewka, papryka, ogórki konserwowe, czasem jajka gotowane na twardo, jak na Wielkanoc przystało.
- sałatkę kalafiorową – z wędzonym boczkiem i orzechami nerkowca. Do sosu dodaj maślankę dla efektu wow.
Sałatka jarzynowa z szynką – przepis
Receptura i sposób przygotowania nie zadziwią szczególnie tych, którzy co roku przyrządzają klasyczna jarzynową, ale ta sałatka ma dwie zasadnicze różnice. Po pierwsze, dorzucasz do niej sycący składnik w postaci szynki. I to nie byle jakiej, bo wędzonej.
Jej smak wyraźnie przebija się w kompozycji i wieńczy standardowe warzywa. Po drugie, ogórki kiszone zostały zastąpione przez pieczarki marynowane. Też są kwaskowe, ale jednak nieco słodsze, więc niepotrzebne będzie już jabłko.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 200 g pieczarek marynowanych
- 1 puszka groszku konserwowego
- 200 g szynki wędzonej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki i marchewkę ugotuj tak jak na sałatkę jarzynową. W mundurkach, do miękkości. Ostudź je, obierz i pokrój w niezbyt małą kostkę.
- Posiekaj cebulę (żółtą lub czerwoną, opcjonalnie dymkę). Ugotuj jajka na twardo (około 9 minut od momentu wrzenia wody). Od razu przełóż je do zimnej kąpieli, żeby zatrzymać obróbkę cieplną. Kiedy całkowicie wystygną, obierz je i pokrój w kostkę.
- Szynkę wędzoną (koniecznie w kawałku, nie w plastrach) potnij w kawałki o podobnej wielkości co jarzyny i jajka. Odsącz groszek. Pieczarki także i pokrój je w ćwiartki.
- Wymieszaj składniki na sos: majonez, jogurt i musztardę. Możesz dodać też posiekany koperek.
- Połącz wszystkie elementy w dużej misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj zieleniną, na przykład świeżą natką pietruszki lub młodej marchewki. Sałatka z pieczarkami marynowanymi i szynką najlepiej smakuje, kiedy postoi z godzinę w lodówce. Wtedy wszystkie smaki dobrze się połączą.

















