Niewiele jest tak miłych doznań w życiu jak zapach świeżo upieczonego chleba. A gdy bochenek ma złocistą skórkę, miękkie wnętrze i po nacisku odbija jak sprężynka, to już prawdziwa uczta dla zmysłów. Wyjdzie wyjątkowo delikatny, gdy dodasz do niego ziarenka zwykle zarezerwowane w polskiej kuchni do zupy pomidorowej. Chleb z ryżem nie tylko jest miękki jak marzenie, ale też dłużej pozostaje świeży.

Po co dodawać ugotowany ryż do ciasta na chleb?

Powód jest niejeden, a co ciekawe, pomysł przydał się szczególnie w czasie pandemii, kiedy wszyscy zaczęli kupować na tony mąkę typ 750 i zaczęło jej brakować w sklepach. Wymieniasz jej część w przepisie łatwo dostępnymi ziarenkami i problem niedostatku masz z głowy.

Poza tym przepis na chleb z ryżem sprawdzi się świetnie, kiedy masz ochotę na coś miękkiego i delikatnego w smaku, dla odpoczynku od cięższych i intensywnych w smaku bochenków, takich jak tradycyjny wypiek na zakwasie lub ciemny chleb z kaszy gryczanej. Jest zaskakująco lekki i można go wykorzystać do każdego rodzaju kanapki, bo nie przyćmi smaku nawet najdelikatniejszych dodatków. Dłużej pozostaje świeży niż zwykły bochenek. Nawet gdy spędzi trzy dni w chlebaku, nie zauważysz żadnej różnicy. 

I jeszcze jedna zaleta – chleb z ugotowanego ryżu pozwoli ci wykorzystać resztki z lodówki. Jeśli zalegają ci w pojemniczkach ziarenka przyrządzone na sypko tylko z dodatkiem soli, możesz śmiało wymieszać je z drożdżami. Co najlepsze, nie musisz ich rozdrabniać ani mielić. Same rozpadną się wystarczająco podczas wyrabiania ciasta na chleb. 

Mięciutki chleb z ryżem – przepis

Składniki:

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Wypłucz ryż w czystej wodzie. Powtórz tę czynność jeszcze co najmniej jeden raz, żeby usunąć z ziarenek możliwe zanieczyszczenia i nadmiar skrobi.
  2. Ugotuj ryż do miękkości. Wystudź go, ale nie całkowicie, dobrze jeśli jest jeszcze lekko ciepły. Jeśli używasz resztek ryżu z poprzedniego obiadu, pamiętaj, żeby wyjąć je z lodówki, by nabrały temperatury otoczenia.
  3. Połącz ugotowany ryż z letnim mlekiem, drożdżami i cukrem. Wymieszaj.
  4. Dodawaj mąkę partiami. Na początku mieszaj drewnianą łyżką, potem, kiedy ciasto zrobi się gęste, zacznij wyrabiać je dłońmi. W międzyczasie dosyp też sól.
  5. Kiedy powstanie już kula, dodaj olej. Wyrabiam dalej, aż uzyskasz jednolite, miękkie ciasto. Będzie się jeszcze trochę kleić.
  6. Włóż ciasto na chleb z ryżu do miski. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  7. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyrabiaj przez chwilę ciasto, które powiększyło już swoją objętość. Umieść je w foremce i ponownie odstaw do wyrośnięcia, na około 15 minut. 
  8. Opcjonalnie posyp ciasto ulubionymi ziarnami, na przykład sezamem lub czarnuszką. Piecz chleb z ryżem przez około 50–60 minut w 180°C

Źródło: youtube.com/@einle