Zwykle zbieramy łupiny cebuli przed Wielkanocą, aby potem malować przy ich pomocy jajka, ale okazuje się, że takie obierki przydadzą się również do szykowania mięsa. Wystarczy tylko spory zapas cebulowych skórek oraz kilka tanich przypraw, a w prosty sposób powstanie najpyszniejszy domowy gotowany boczek, który przebija wszystkie wędliny ze sklepów. Zobacz, jak zrobić taki mięsny przysmak i koniecznie spróbuj podać go w tym roku na wielkanocny stół.
Jak zrobić boczek w łupinach cebuli?
Aby przygotować smaczny domowy boczek gotowany, wcale nie potrzeba wielu składników, a głównym bohaterem tego przepisu będą obierki z cebuli, czyli coś, co zwykle ląduje w koszu na śmieci. Warto jednak zachować takie łupinki, bo okazuje się, że są nie tylko naturalnym barwnikiem do jajek, ale i cennym dodatkiem smakowym do takiej domowej wędliny. Oprócz nich potrzebujesz już tylko liści laurowych, ziela angielskiego, czosnku, soli, pieprzu i majeranku, a powstanie z tego przepyszne mięso na świąteczny stół. Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie go przetestuj.
Przepis na boczek gotowany w łupinach cebuli
Składniki:
- 1 kg boczku surowego,
- 1 l wody,
- 2 cebule + łupiny z 4 cebul,
- 7 ząbków czosnku,
- 3 liście laurowe,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- 1 łyżeczka ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki gorczycy.
Przygotowanie:
- W dużym garnku umieść łupiny z 4 cebul oraz 2 nieobrane cebule przekrojone na ćwiartki. Całość zalej wodą i dorzuć rozgniecione ząbki czosnku, gorczycę, pieprz ziarnisty, liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowaną zalewę podgrzewaj aż się zagotuje.
- W tym czasie przyszykuj boczek, czyli odetnij z niego skórę, a następnie zwiń go w ciasną roladę i dokładnie obwiąż całość sznurkiem. Tak przygotowaną roladkę wrzuć do garnka z gotującą się zalewą.
- Boczek w zalewie gotuj na średniej mocy palnika przez około 2 godziny, przy czym w połowie tego czasu warto przewrócić mięso na drugą stronę. W razie potrzeby dolewaj wody, aby cały boczek był przykryty płynem.
- Ugotowany boczek ostrożnie wyjmij z zalewy i odłóż do wystudzenia, a potem natrzyj z każdej strony majerankiem i owiń folią spożywczą.
- Zapakowany boczek odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc i dopiero wtedy rozetnij sznurek i pokrój roladkę w plasterki.
















