Szarlotka ma niejedno imię, zwłaszcza gdy popatrzeć na nią przez pryzmat różnych kuchni. W Polsce to synonim ciasta na kruchym spodzie z masą owocową w środku i dekoracją z kruszonki. I choć każdy ze smakiem i z nostalgią chętnie wraca do tradycyjnych przepisów, pomysły na wypieki nieustannie ewoluują. A czasem stają się nawet modnym viralem, tak jak niewidzialne ciasto jabłkowe.

Na szczęście tutaj przygotowania do pieczenia zajmą ci tylko 15 minut, a może okazać się dodatkowo, że placek zniknie, jeszcze zanim zdąży całkiem wystygnąć!

Na czym polega fenomen niewidzialnego ciasta z jabłkami?

To, co odróżnia niewidzialne ciasto jabłkowe od polskiej tradycyjnej szarlotki z kruszonką lub amerykańskiego apple pie (mającego formę tarty), to przede wszystkim sposób krojenia owoców. By zatopiły się w masie i stały się „niewidzialne", muszą być cienko pokrojone.

To jedyna trudność tego przepisu, bo pozostałe kroki przygotowania są banalne i nie trzeba nawet używać miksera. Na tym właśnie polega fenomen ciasta – skromne owoce grają tu pierwsze skrzypce i znacząco wpływają na strukturę wypieku, a jednocześnie są w pewien sposób ukryte, wręcz „stapiają się" z pozostałymi składnikami. Gdyby zalet było jeszcze mało, deser świetnie się przechowuje – nie wysycha nawet po kilku dniach

Niewidzialne ciasto jabłkowe – przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 jabłka (około 1 kg)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż keksówkę o wymiarach 23x13 cm papierem do pieczenia. Roztop masło w rondelku i przestudź je.
  2. Rozmieszaj za pomocą rózgi jajka, mleko, masło i ekstrakt. Elementy mają się połączyć, ale nie należy ich długo miksować. Dodaj suche składniki: mąkę, cukier puder, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj, aż znikną grudki. Masa będzie dość rzadka.
  3. Obierz i pozbaw gniazd nasiennych jabłka. Pokrój je w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie (ręcznej szatkownicy), żeby wszystkie miały tę samą grubość.
  4. Wymieszaj jabłka z masą, tak żeby wszystkie plastry pokryły się ciastem. Umieść je w przygotowanej foremce. Możesz tez układać je kolejno w keksówce w równe warstwy i polewać masą. To pracochłonna czynność, ale dzięki temu efekt będzie jeszcze bardziej oszałamiający. Piecz niewidzialną szarlotkę przez 50 minut. 

Jak udekorować niewidzialną szarlotkę?

To proste, a jednocześnie spektakularne ciasto z jabłkami wystarczy oprószyć cukrem pudrem, ale świetnie sprawdzą się też takie dekoracje jak:

  • solony karmel
  • kruszonka orzechowa,
  • polewa z masła orzechowego,
  • chipsy z jabłek i świeża mięta,
  • cynamonowy cukier (jak do drożdżowych bułeczek).

Niewidzialną szarlotkę możesz też urozmaicić tuż przed podaniem takimi dodatkami jak lody o smaku toffi, bita śmietana lub sos waniliowy.