Natce marchewki nie poświęca się zbyt wiele uwagi, zwłaszcza że często trafia do domu ze sklepu już zwiędła i nie wygląda apetycznie. Ale może zyskać nowe życie, jeśli tylko dasz jej szansę. Świetnie smakuje (jest delikatniejsza niż korzeń), odżywia i daje sporo radości w kuchni, bo pięknie udekoruje każdą potrawę. Jeśli dotychczas ten składnik nie był ci znany, zobacz, co zrobić z natką marchewki. Użcie jej pomaga zmniejszyć ilość odpadów i w pełni wykorzystać potencjał popularnego, taniego warzywa. 

Dlaczego warto wykorzystać natkę marchewki do potraw?

Natka marchewki, która dumnie wyrasta z młodego korzenia, najczęściej kończy swój żywot w koszu. A szkoda, bo to naprawdę wartościowy składnik. Po pierwsze – jest jadalna i zdrowa. Zawiera witaminę C i K, sporo potasu, magnezu i przeciwutleniaczy. Po drugie – ma ciekawy, intensywny smak, lekko gorzkawy, który można złagodzić odpowiednią obróbką. A po trzecie – jest darmowa, bo dostajesz ją razem z młodą marchewką.

Jeśli lubisz wykorzystywać składniki w pełni, bez marnowania jedzenia, to dania z natką marchewki idealnie wpiszą się w to podejście. Lekceważona zwykle zielenina sprawdza się w wielu potrawach: od pesto, przez zupy i sałatki, aż po koktajle. Jest lekka, ziołowa i daje sporo możliwości – trzeba tylko wiedzieć, jak ją wykorzystać, żeby smakowała, a nie dominowała.

Co zrobić z natką marchewki, zanim trafi do potraw?

Zacznij od jej dokładnego umycia – natka marchewki bywa mocno zapiaszczona. Najlepiej przepłukać ją kilkakrotnie w misce z wodą, a potem przelać na sitku wrzątkiem, jeśli planujesz jeść ją na surowo. To nie tylko usunie resztki zanieczyszczeń, ale też złagodzi ewentualną goryczkę.

Jeśli smak wydaje ci się zbyt intensywny – sparz ją i wrzuć na moment do zimnej wody. Liście zmiękną i staną się przyjemniejsze do miksowania lub krojenia. Pamiętaj też, że podczas gotowania gorzki smak praktycznie znika – dlatego w zupie lub w duszonych warzywach natka marchewki sprawdzi się idealnie.

Liście najlepiej zużywać, kiedy są świeże, ale jeśli masz ich za dużo – posiekaj je, zamroź lub zasusz. Mrożona natka dobrze sprawdzi się jako dodatek do zup lub sosów. Suszoną możesz traktować jak domową przyprawę – podobnie jak suszoną pietruszkę.

Pomysły na wykorzystanie natki marchewki w kuchni

Pesto z natki marchewki

To najczęstszy sposób na jej wykorzystanie. Zblenduj natkę z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i orzechami (świetnie pasują nerkowce albo nasiona słonecznika). Dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać odrobinę twardego sera – parmezanu lub grana padano. Pesto z natki marchewki jest genialne do makaronów, grzanek, pieczonych warzyw albo jako baza do dressingu.

Zielona zupa krem

Do klasycznego kremu z warzyw (na przykład z brokułów lub cukinii) dorzuć garść natki marchewki pod koniec gotowania i zmiksuj. Dzięki temu zupa nabierze ziołowego posmaku i intensywnego koloru. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę śmietany albo mleka kokosowego.

Sałatki i surówki

Siekana natka marchewki pasuje do lekkich kompozycji – np. z ogórkiem, rzodkiewką i jajkiem. Możesz ją też dodać do sałatki tabbouleh zamiast pietruszki albo wymieszać z rukolą i podać z winegretem. Sprawdza się też w surówkach z kapusty, do których chcesz dodać odrobinę świeżości.

Koktajle i soki

Jeśli lubisz zielone koktajle, dorzuć liście młodej marchewki do miksu z jabłkiem, bananem, kiwi lub ogórkiem. Zacznij od małej ilości, a potem koryguj smak. W sokowirówce świetnie łączą się z marchwią, jabłkiem i imbirem – dodają charakteru i wzmacniają wartości odżywcze napoju.

Co jeszcze można zrobić z natki marchewki?

Dodatek do zup i bulionów

Tak samo jak natkę pietruszki, możesz dorzucać ją do rosołu, bulionu warzywnego lub zupy jarzynowej. Nada świeżości, szczególnie jeśli dodasz ją pod koniec gotowania lub dopiero do miski.

Zielone masło

Miękkie masło wymieszaj z drobno posiekaną natką marchewki, czosnkiem i cytryną. Takie masełko świetnie pasuje do pieczywa, grillowanych warzyw albo ziemniaków.

Ziołowa panierka

Wysusz i zmiel natkę razem z bułką tartą – powstaje zielona, aromatyczna panierka do kotletów, ryb albo warzyw. Możesz dodać też zioła – tymianek, rozmaryn lub suszony czosnek.

Domowa przyprawa

Natkę da się zasuszyć i przechowywać w słoiku jak suszoną natkę pietruszki. Możesz posypywać nią dania pod koniec gotowania – sprawdzi się w sosach, jajecznicy lub zapiekankach.

O czym pamiętać, korzystając z natki marchewki?

Natka marchewki jest łatwym i wszechstronnym składnikiem, nie powinna nikomu sprawić problemu, zwłaszcza że jest jadalna też na surowo. Ale mimo wszystko warto pamiętać o pewnych kwestiach:

  • Nie przesadzaj z ilością na początku. Ze względu na jej lekko gorzki smak lepiej zacząć od małej porcji.
  • Liście najlepiej wykorzystać, kiedy są świeże, jeszcze jędrne i zielone. Żółknące, zwiędłe lub podsuszone mogą mieć nieprzyjemny smak.
  • Nie jedz natki w nadmiarze na surowo. Jak każda zielenina, zawiera pewne ilości związków, które mogą obciążać nerki – ale dotyczy to naprawdę dużych ilości i tylko regularnego spożycia.
  • Jeśli nie zużywasz listków marchewki od razu, przechowuj je w lodówce jak natkę pietruszki – najlepiej zawinięte w zwilżony ręcznik papierowy .