Marchewki z ciasta kruchego z sałatką wyglądają na skomplikowaną przystawkę, jaką można spotkać w restauracji. Tylko wtajemniczeni widzą, jak łatwo można je zrobić. Wystarczy zastosować prosty trik i po sprawie.
Jak zrobić marchewki z ciasta kruchego?
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 200 g śmietany 18%
- 3 łyżki majonezu
- pół łyżeczki curry lub kurkumy
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta soli
- 1 jajko
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę przesyp do miski, dodaj śmietanę, majonez, dosyp curry (lub kurkumę), słodką paprykę i sól. W ostatniej chwili dodaj też masło pokrojone w kostkę. Składniki zagnieć jak najszybciej, ponieważ kruche ciasto nie lubi nadmiernego ogrzewania. Jeśli masz taką możliwość, zrób to w mikserze planetarnym. Niezależnie od wybranej metody, uformuj je w kulę i zawiń w folię spożywczą. Umieść je w lodówce na całą godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko, staraj się osiągnąć mniej więcej 5 mm grubości. Potem potnij je w 1-2 cm paseczki. Owiń nimi specjalne foremki do wypieku rurek z kremem. Jeśli nie masz takich, to zrób je z papieru tekturowego i owiń folią aluminiową.
- Roztrzep jajko i posmaruj nim ciasto. Wsadź je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz je przez 15 minut albo do zrumienienia. Wyjmij je do ostudzenia, a potem usuń rurki.
Jaką sałatką nafaszerować marchewki?
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka lub własna mieszanka
- szczypta curry
- odcedzony seler konserwowy
- 1 puszka kukurydzy
- pół puszki ananasa
- 3 łyżki majonezu + do przesmarowania marchewek od góry
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki i koperek
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie krok po kroku:
- Filety kurczaka oczyść z błonek i ścięgien. Pokrój je w drobną kostkę, żeby łatwo zmieściły się w marchewkach z ciasta. Dopraw je do smaku i przesmaż je do miękkości i odstaw do ostudzenia.
- Równie drobno posiekaj ananasa. Polecam też przesiekać seler konserwowy.
- Do miski przełóż mięso drobiowe, kukurydzę, ananasa i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj i delikatnie przekładaj małą łyżeczką do marchewek z ciasta. Wystającą część przesmaruj cienką warstwą majonezu, żeby nie obeschła się nieprzyjemnie. Na koniec z natki pietruszki i szczypiorku zrób natkę marchewki, wciskając ją w środek wystających składników farszu. Marchewki z ciasta kruchego z sałatką najlepiej smakują podane od razu.
Takie marchewki z kruchego ciasta możesz też nafaszerować tradycyjną sałatką jarzynową, tuńczykową z jajkiem lub ryżową.

















