Marchewki z ciasta kruchego z sałatką wyglądają na skomplikowaną przystawkę, jaką można spotkać w restauracji. Tylko wtajemniczeni widzą, jak łatwo można je zrobić. Wystarczy zastosować prosty trik i po sprawie.  

Jak zrobić marchewki z ciasta kruchego?

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki curry lub kurkumy
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mąkę przesyp do miski, dodaj śmietanę, majonez, dosyp curry (lub kurkumę), słodką paprykę i sól. W ostatniej chwili dodaj też masło pokrojone w kostkę. Składniki zagnieć jak najszybciej, ponieważ kruche ciasto nie lubi nadmiernego ogrzewania. Jeśli masz taką możliwość, zrób to w mikserze planetarnym. Niezależnie od wybranej metody, uformuj je w kulę i zawiń w folię spożywczą. Umieść je w lodówce na całą godzinę. 
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj dość cienko, staraj się osiągnąć mniej więcej 5 mm grubości. Potem potnij je w 1-2 cm paseczki. Owiń nimi specjalne foremki do wypieku rurek z kremem. Jeśli nie masz takich, to zrób je z papieru tekturowego i owiń folią aluminiową.
  3. Roztrzep jajko i posmaruj nim ciasto. Wsadź je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz je przez 15 minut albo do zrumienienia. Wyjmij je do ostudzenia, a potem usuń rurki.

Jaką sałatką nafaszerować marchewki?

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka lub własna mieszanka
  • szczypta curry
  • odcedzony seler konserwowy
  • 1 puszka kukurydzy
  • pół puszki ananasa
  • 3 łyżki majonezu + do przesmarowania marchewek od góry
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki i koperek
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Filety kurczaka oczyść z błonek i ścięgien. Pokrój je w drobną kostkę, żeby łatwo zmieściły się w marchewkach z ciasta. Dopraw je do smaku i przesmaż je do miękkości i odstaw do ostudzenia.
  2. Równie drobno posiekaj ananasa. Polecam też przesiekać seler konserwowy.
  3. Do miski przełóż mięso drobiowe, kukurydzę, ananasa i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj i delikatnie przekładaj małą łyżeczką do marchewek z ciasta. Wystającą część przesmaruj cienką warstwą majonezu, żeby nie obeschła się nieprzyjemnie. Na koniec z natki pietruszki i szczypiorku zrób natkę marchewki, wciskając ją w środek wystających składników farszu. Marchewki z ciasta kruchego z sałatką najlepiej smakują podane od razu.

Takie marchewki z kruchego ciasta możesz też nafaszerować tradycyjną sałatką jarzynową, tuńczykową z jajkiem lub ryżową.