Placki z ziemniaków smakują pysznie same w sobie i nie potrzebują wielu dodatków. Zwykle ściera się do nich same kartofle lub ewentualnie dodaje cebulkę, ale ostatnio trafiliśmy na znacznie ciekawszy pomysł. Okazuje się, że razem z ziemniakami, warto zetrzeć na tarce jeszcze pewien owoc, a wtedy efekt będzie jeszcze smaczniejszy. Zobacz, o czym mowa i koniecznie spróbuj takiej wersji choć raz, a będziesz zachwycony. 

Jak zrobić placki ziemniaczane inaczej?

Ostatnio w sieci znaleźliśmy pomysł na placki ziemniaczane z plantanem i od razu nas zaintrygował. Plantan na pierwszy rzut oka wygląda jak duży banan, ale jeśli chodzi o konsystencję, to zdecydowanie bliżej mu do ziemniaka. Co prawda im bardziej jest dojrzały, tym nabiera słodszego smaku, ale jego struktura wciąż pozostaje mączysta, ze względu na dużą zawartość skrobi. Dzięki temu plantany świetnie nadają się do przerabiania nie tylko na placki, ale i wiele innych przysmaków. A co można zrobić z plantana? Placki to nie wszystko, bo możliwości jest znacznie więcej. Ten produkt świetnie smakuje zarówno po zgrillowaniu, ugotowaniu, jak i upieczeniu, a do tego robi się też z niego mąkę czy chipsy.

Na początek najprościej jednak będzie go po prostu usmażyć, dlatego dzisiaj bierzemy pod lupę właśnie placki ziemniaczane z tym dodatkiem. Przepis na nie jest banalnie prosty, bo nie trzeba tu nawet żadnego jajka i ani grama mąki. Wszystko to dlatego, że same plantany pięknie "sklejają" całą masę i sprawiają, że placki trzymają kształt oraz nie rozpadają się na patelni. Sprawdź dokładny przepis poniżej i zobacz jak powinny wyglądać dobrze zrobione placki ziemniaczano-plantanowe.

Przepis na placki ziemniaczane z plantanem

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 2 plantany
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Plantany, cebulę i ziemniaki obierz ze skórki , a następnie wszystko zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Całość wymieszaj z solą oraz pieprzem, a następnie od razu wykładaj masę łyżką na rozgrzany olej.
  3. Placki smaż tak jak zwykle, na średniej mocy palnika i do momentu, aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.
  4. Gotowe placki ostrożnie wyjmuj na talerz, wyłożony kawałkiem ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Źródło: Facebook.com/MaslakRobert