Kluski leniwe były w PRL daniem tak naprawdę sztandarowym. Dlaczego? Bo jak wiadomo żaden szanujący się bar mleczny w tamtych czasach nie mógł pozwolić sobie na ich brak w swoim codziennym jadłospisie.
Jako że były tanie i szybkie w przygotowanie, podobne zdanie miały o nich gospodynie domowe w tamtych czasach. Wystarczyło przecież wziąć twaróg, wymieszać z jajkami, dosypać mąki, w mig zagnieść ciasto i po chwili karmić rodzinę. W sam raz dla kobiety pracującej – a tych w czasach Polski Ludowej zdecydowanie nie brakowało.
Jak poprawić przepis na kluski leniwe?
Stary i sprawdzony przepis na kluski leniwe jak z PRL da się jednak odrobinę uwspółcześnić. Jak? Wystarczy zamienić zwykły twaróg na serek homogenizowany. Co prawda tego rodzaju produkty wcale nie były w czasach tak zwanej komuny czymś nieznanym, to jednak nikomu raczej nie przychodziło do głowy, żeby „marnować” je poprzez dodanie do innego dania.
Dziś szczęśliwie większość z nas może sobie bez problemu pozwolić na nieco droższy serek do zrobienia klusek leniwych i to bez uszczerbku dla domowego budżetu. Efekt jest znakomity – ciasto na kluski jest lżejsze, co przekłada się na bardziej puszysty efekt końcowy. Spróbuj sam i przekonaj się, że zdecydowanie warto!
Dodatkowym plusem tego przepisu jest to, że kluski zrobisz bez brudzenia rąk. Ciasta nie wyrabia się ręcznie, tylko nakłada na wrzątek łyżką. Kładzione kluski leniwe to kolejna oszczędność czasu i gwarancja wspaniałej puszystości.
Przepis na kluski leniwe na serku homogenizowanym
Składniki:
- 250 g serka homogenizowanego o smaku wanilii
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 6 łyżek mąki pszennej
Przygotowanie:
- Do miski wrzuć serek, wbij jajko, dodaj sól i wsyp mąkę. Wymieszaj wszystko razem za pomocą rózgi. Ciasto powinno wyjść dość rzadkie. Odstaw na bok na 15 minut.
- Po tym czasie wstaw na gaz garnek z osoloną wodą. Kładź na wrzątek porcje ciasta łyżką i gotuj do momentu, aż wypłyną na wierzch.
- Wykładaj kluski na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawaj kluski leniwe posypane bułką tartą z masłem lub dowolnymi innymi dodatkami, w tym także słodkimi. Jeśli lubisz kluski leniwe na słodko, możesz je dodatkowo posłodzić także jeszcze na etapie przygotowań lub dopiero po ugotowaniu. Pamiętaj jednak, że serki homogenizowane z natury zwykle są już dość słodkie.
Smacznego!

















