Jak zrobić dobre kluski leniwe? Najczęstszą poradą, na którą można się natknąć w internecie w tym temacie jest ta, która dotyczy rozdzielania jajek na żółtka i białka, a następnie ubijanie tych drugich na pianę. Taka piana wmieszana w ciasto na kluski leniwe ma w założeniu sprawić, że kluseczki wyjdą lżejsze i bardziej pulchne.

Nie sposób odmówić temu patentowi pomysłowości, jednak wpływ tego zabiegu na cały smak i konsystencję klusek będzie mniejszy niż to, ile dodamy do ciasta na leniwe mąki i na jakim serze je przyrządzimy. Odrobinę zbyt dużo mąki to gwarancja twardych klusek, a z kolei nieodpowiedni ser sprawi, że będą one suche.

Ile mąki dodawać do klusek leniwych?

Jak więc sobie poradzić z oboma zagadnieniami? Zacznijmy od mąki. Niektórzy mają tendencję do przeholowywania z jej ilością w trakcie wyrabiania ciasta. Jeśli czujesz, że jest ono zbyt rzadkie, by dało się z niego uformować kluski to… wszystko jest jak należy! 

Rzadkie, kleiste, mokre - takie powinno być właśnie ciasto na kluski leniwe – formowanie umożliwi dopiero podsypanie na stolnicy mąki i szybkie „ukulanie” wałków, z których zaraz wycina się kluski i wrzuca je od razu do wody. Nie ma więc potrzeby dodatkowego zagęszczania ciasta jeszcze w misce, w której je wyrabiamy.

Adobe Stock, Patrycja

Jaki ser nadaje się do klusek leniwych?

Co z serem? Tutaj aż prosi się, by używać jak najtłustszego twarogu – w końcu to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku, o czym doskonale wiedziały szkolne kucharki. Poza specjalnymi twarogami sernikowymi jeszcze więcej tłuszczu zawierają tak zwane twarogi śmietankowe. Często udział  tego składnika w masie sera przekracza 15 g na 100 g. 

Tymczasem szeroko dostępny w sprzedaży twaróg oznaczany jako tłusty (zazwyczaj w czerwonych opakowaniach) to „zaledwie” 8-9 g tłuszczu na 100 g masy. Jakie to ma przełożenie na smak klusek? Trzeba sprawdzić to samemu i już nigdy więcej nie eksperymentować z serem do leniwych!

Jeśli chcesz przeczytać o podobnych trikach i sztuczkach, koniecznie zajrzyj na nasz messengerowy kanał nadawczy na Facebooku. Znajdziesz tam ciekawe teksty nie tylko o tradycyjnych polskich daniach jak właśnie kluski leniwe, ale całą masę innych, ciekawych kulinarnych inspiracji.

Przepis na kluski leniwe

Składniki:

  • 500 g sera śmietankowego
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • 1 szklanka mąki

Przygotowanie:

  1. Twaróg wrzuć do miski, wbij 2 jajka i szczyptę soli. Przemieszaj widelcem wszystko razem. Możesz zrobić to także robotem kuchennym czy blenderem.
  2. Dodaj niepełną szklankę mąkę do sera i wymieszaj do uzyskania dość gęstej konsystencji. Resztę mąki pozostaw do podsypania stolnicy.
  3. Na dość obficie podsypaną mąką stolnicę wyłóż łyżkę ok. ćwierć przygotowanej masy serowo-mącznej. Obtocz ją w mące i uformuj spory wałek.
  4. Z otrzymanego wałka wykrawaj kluski.
  5. W garnku zagotuj wodę. Wrzucaj kluski do garnka i gotuj przez ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia do góry.
  6. Gotowe kluski wyławiaj łyżką cedzakową. Podawaj z ulubionymi dodatkami – np. z masłem, cukrem i cynamonem.

Smacznego!