Jak zrobić dobre kluski leniwe? Najczęstszą poradą, na którą można się natknąć w internecie w tym temacie jest ta, która dotyczy rozdzielania jajek na żółtka i białka, a następnie ubijanie tych drugich na pianę. Taka piana wmieszana w ciasto na kluski leniwe ma w założeniu sprawić, że kluseczki wyjdą lżejsze i bardziej pulchne.
Nie sposób odmówić temu patentowi pomysłowości, jednak wpływ tego zabiegu na cały smak i konsystencję klusek będzie mniejszy niż to, ile dodamy do ciasta na leniwe mąki i na jakim serze je przyrządzimy. Odrobinę zbyt dużo mąki to gwarancja twardych klusek, a z kolei nieodpowiedni ser sprawi, że będą one suche.
Ile mąki dodawać do klusek leniwych?
Jak więc sobie poradzić z oboma zagadnieniami? Zacznijmy od mąki. Niektórzy mają tendencję do przeholowywania z jej ilością w trakcie wyrabiania ciasta. Jeśli czujesz, że jest ono zbyt rzadkie, by dało się z niego uformować kluski to… wszystko jest jak należy!
Rzadkie, kleiste, mokre - takie powinno być właśnie ciasto na kluski leniwe – formowanie umożliwi dopiero podsypanie na stolnicy mąki i szybkie „ukulanie” wałków, z których zaraz wycina się kluski i wrzuca je od razu do wody. Nie ma więc potrzeby dodatkowego zagęszczania ciasta jeszcze w misce, w której je wyrabiamy.
Adobe Stock, Patrycja
Jaki ser nadaje się do klusek leniwych?
Co z serem? Tutaj aż prosi się, by używać jak najtłustszego twarogu – w końcu to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku, o czym doskonale wiedziały szkolne kucharki. Poza specjalnymi twarogami sernikowymi jeszcze więcej tłuszczu zawierają tak zwane twarogi śmietankowe. Często udział tego składnika w masie sera przekracza 15 g na 100 g.
Tymczasem szeroko dostępny w sprzedaży twaróg oznaczany jako tłusty (zazwyczaj w czerwonych opakowaniach) to „zaledwie” 8-9 g tłuszczu na 100 g masy. Jakie to ma przełożenie na smak klusek? Trzeba sprawdzić to samemu i już nigdy więcej nie eksperymentować z serem do leniwych!
Jeśli chcesz przeczytać o podobnych trikach i sztuczkach, koniecznie zajrzyj na nasz messengerowy kanał nadawczy na Facebooku. Znajdziesz tam ciekawe teksty nie tylko o tradycyjnych polskich daniach jak właśnie kluski leniwe, ale całą masę innych, ciekawych kulinarnych inspiracji.
Przepis na kluski leniwe
Składniki:
- 500 g sera śmietankowego
- 2 jajka
- Szczypta soli
- 1 szklanka mąki
Przygotowanie:
- Twaróg wrzuć do miski, wbij 2 jajka i szczyptę soli. Przemieszaj widelcem wszystko razem. Możesz zrobić to także robotem kuchennym czy blenderem.
- Dodaj niepełną szklankę mąkę do sera i wymieszaj do uzyskania dość gęstej konsystencji. Resztę mąki pozostaw do podsypania stolnicy.
- Na dość obficie podsypaną mąką stolnicę wyłóż łyżkę ok. ćwierć przygotowanej masy serowo-mącznej. Obtocz ją w mące i uformuj spory wałek.
- Z otrzymanego wałka wykrawaj kluski.
- W garnku zagotuj wodę. Wrzucaj kluski do garnka i gotuj przez ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia do góry.
- Gotowe kluski wyławiaj łyżką cedzakową. Podawaj z ulubionymi dodatkami – np. z masłem, cukrem i cynamonem.
Smacznego!

















