Sałatki pojawiają się na każdym wielkanocnym stole. Zajmują godne miejsce obok faszerowanych jajek, śledzików podawanych na różne sposoby, domowych wędlin, mazurków i babek. Jednak u mnie w domu, odkąd raz podałam inną, nie chcą już jeść jarzynowej i co roku upewniają się, że ją zrobię. Różni się od jarzynowej nie tylko ilością krojenia, ale też składnikami. Bo w tej sałatce jest kurczak, a na dodatek pestki granatu, które cudownie przełamują wytrawne smaki.
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i granatem?
Składniki:
- 3 ugotowane ziemniaki, średniej wielkości
- 1 filet z piersi kurczaka
- 2 ugotowane marchewki
- 3 jajka
- 2 buraki średniej wielkości
- 400 g majonezu
- 1 grant
- 70 g orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
- 1 sałata rzymska lub inna, ale raczej z tych chrupiących, typu lodowa, może też być kapusta pekińska
Przygotowanie krok po kroku:
- Warzywa, czyli ziemniaki, buraki i marchewki obierz i umyj. Ugotuj je w osolonej wodzie do miękkości, ale uważaj, żeby nie przeciągnąć, rozgotowane nie smakują zbyt dobrze.
- W tym samym czasie ugotuj też jajka na twardo. Jak woda zacznie wrzeć, odmierz 8-10 minut. Gotowe zalej zimną wodą, odstaw do ostygnięcia. Potem zdejmij z nich skorupki.
- Filet posiekany w drobną kostkę usmaż na patelni z ulubionymi przyprawami, np. ze słodką papryką, płatkami chili, bazylią, solą, pieprzem i czosnkiem. Mięso możesz też udusić na parze lub upiec w piekarniku.
- Ziemniaki, marchewki, buraki i jajka możesz zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Sałatę porwij lub posiekaj w paseczki.
- Kolejno na dnie wyłóż ziemniaki, posól je i popieprz, a potem przesmaruj majonezem. Na nich rozłóż kurczaka, a potem marchewki, majonez i jajka. Wierzch obsyp burakami i ziarenkami granatu. Staraj się formować sałatkę w kopczyk, będzie się ładniej prezentować na płaskim talerzu.
- Sałatkę z kurczakiem i granatem wstaw do lodówki na 4 godziny. W tym czasie poszczególne warstwy się ładnie zwiążą i przegryzą. Górę posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
Jak podać sałatkę z granatem?
Ta sałatka dobrze prezentuje się w kilku wersjach. Na Wielkanoc możesz ją zaserwować, nadając jej kształt babki z kominem. A w tym celu: na płaskim talerzu postaw szklankę do góry dnem. Wokół niej rozłóż rozgniecione ziemniaki, tworząc okrąg o szerokości mniej więcej 8-9 cm. Posmaruj je majonezem, posyp pieprzem. Na ziemniaki wyłóż mięso drobiowe, potem starte ugotowane marchewki. Pokryj je majonezem. Następnie rozłóż starte buraki i jajka. Składniki kładź, tworząc coraz węższy okrąg, żeby sałatka przypominała babkę. Ostatnią warstwą jest majonez. Pokryj nim babkę z każdej strony, a potem obsyp ziarenkami granatu, zostawiając pustą górę. Chłodzenie pozostaje bez zmian. Na koniec bardzo delikatnie wyjmij szklankę ze środka i wierzch obsyp orzechami.
Inna opcja to sałatka wielkanocna w formie jajka. Składniki rozłóż tak samo, tylko formuj je w odpowiedni kształt. Możesz się też pobawić kolorami i wykorzystać je do stworzenia pisanki, tworząc paseczki lub inne wzory. A jak nie masz czasu, po prostu wrzuć wszystko do miski i wymieszaj.

















