Klasyczna sałatka jarzynowa jest pyszna i treściwa, ale jej przygotowanie potrafi zająć naprawdę sporo czasu. Musisz ugotować większość składników, wystudzić je, a potem drobno pokroić, to cały mały rytuał. Owszem, w sklepach znajdziesz gadżety, które skracają pracę, ale jest sposób jeszcze prostszy. Sałatka wigilijna to świetny zamiennik jarzynowej: wygląda wyjątkowo, smakuje równie dobrze, a ty spędzasz przy niej zdecydowanie mniej czasu. Wypróbuj ją w tym roku, a możliwe, że klasyczna wersja pójdzie w odstawkę.

Co zrobić zamiast jarzynowej na święta?

Zamiast gotować i kroić kolejne warzywa, przygotuj sałatkę, która powstaje głównie z gotowych składników z puszki i słoika. Wykorzystaj kukurydzę, groszek i seler konserwowy, dzięki czemu eliminujesz większość pracy. Pozostaje zetrzeć żółty ser, posiekać pora i pokroić jajka (tu również może pomóc szatkownica). Potem już tylko kilka chwil i masz gotowe danie, które robi wrażenie. Ta sałatka układana jest warstwowo, więc nie musisz nic mieszać. Po prostu wsypuj kolejne składniki do przezroczystej miski, aby robiła efekt „wow”.

Jak przygotować sos do sałatki wigilijnej?

Zamiast zwykłego majonezu, zrób sos, który doda całości charakteru. Wymieszaj majonez z musztardą, odrobiną miodu i sokiem z cytryny. Ta prosta mieszanka sprawi, że smak będzie bardziej wyrazisty i świetnie połączy wszystkie składniki. Na koniec dopraw wszystko solą i pieprzem. Jeśli chcesz, by sałatka była nieco lżejsza, zamień połowę majonezu na gęsty jogurt naturalny. W smaku nie wyczujesz różnicy, a będzie miała zdecydowanie mniej kalorii. Do tego sosu polecam wykorzystać klasyczną musztardę sarepską, która doskonale podbija smak całej sałatki.

Getty/iStock, natalisla

Przepis na sałatkę wigilijną

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 250 g żółtego sera
  • biała część pora
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • odrobina miodu
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo i odstaw, aby przestygły. W tym czasie odcedź kukurydzę, groszek i seler. Seler możesz dodatkowo lekko posiekać.
  2. Zetrzyj żółty ser na drobnej tarce, a pora dokładnie umyj i posiekaj w cienkie plasterki.
  3. Zrób sos: połącz majonez z musztardą, dodaj miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz.
  4. Obierz jajka i pokrój je na niewielkie kawałki.
  5. Zacznij układać sałatkę warstwowo w dużej, przezroczystej misce:
  • seler konserwowy,
  • kukurydza,
  • cienka warstwa sosu,
  • jajka,
  • posiekany por,
  • groszek,
  • znów sos,
  • a na wierzchu starty ser.