Ciasto Fircyk to tylko ciastka typu markizy, masło, mascarpone, śmietanka kremówka i cukier puder. Patrząc na gotowy deser, nikt nie powiedziałby, że lista składników jest taka krótka. Deser prezentuje się tak spektakularnie, że w naszym domu zdarza mu się pełnić funkcję tortu urodzinowego. Ponieważ nie przepadamy za typowymi tortami, w tym roku Fircyka ozdobiłam świeczkami już na urodziny młodszej córki, potem na urodziny męża, a później na urodziny starszej córki. Ja mam urodziny dopiero w grudniu, ale już czuję że Fircyk też będzie główną gwiazdą stołu. 

Przepis na ciasto Fircyk bez pieczenia

Do przygotowania tego ciasta potrzebujesz w sumie około 58 sztuk ciemnych ciastek z kremem typu markizy. 32 z nich musisz rozłożyć - do spodu wykorzystać same ciemne ciastka, a krem odłożyć do masy. Pozostałe 26 sztuk zostaw w całości.

Składniki:

Na spód:

  • 32 ciastka typu markizy (same ciastka, bez kremu)
  • 100 g roztopionego masła

Na masę:

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 50 g cukru pudru
  • krem z 32 ciastek typu markizy

Na wierzch:

  • 26 sztuk ciastek typu markizy (w całości)

Sposób przygotowania:

  1. 500 ml śmietanki kremówki przelej do wysokiego naczynia i włóż do zamrażarki na 20 minut. Dzięki temu śmietanka schłodzi się i potem lepiej ubije.
  2. 32 ciastka podziel - ostrym nożykiem usuń krem i przekładaj go do osobnego naczynia.
  3. Krem odłóż, a same ciastka rozgnieć na proszek. Jeśli masz malakser, możesz rozdrobnić je przy użyciu tego sprzętu. Jeśli nie, możesz po prostu rozbić je tłuczkiem na drobne okruszki.
  4. Drobinki ciastek wymieszaj z roztopionym masłem. 
  5. Formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno przełóż masę ciasteczkową, dobrze ją wyrównaj i wstaw do lodówki. Powinna się schłodzić podczas przygotowywania kremu.
  6. Do dużej miski przełóż mascarpone. Dodaj krem wyjęty z ciastek. Wszystko zmiksuj na wysokich obrotach - masa nie musi być idealnie gładka.
  7. Do mocno schłodzonej kremówki dodaj 50 g cukru pudru. Zacznij ubijanie, na początku używając miksera na najniższych obrotach. Potem stopniowo je zwiększaj.
  8. Bitą śmietanę połącz z masą mascarpone - najlepiej użyć tutaj miksera na najniższych obrotach.
  9. Formę z ciasteczkowym spodem wyjmij z lodówki. Wyłóż na niego masę z mascarpone i bitej śmietany. Wyrównaj.
  10. Na wierzch ciasta Fircyk pokrusz pozostałe 26 sztuk ciastek. Tym razem ich nie rozdzielaj. Jeśli chcesz, niektóre ciastka możesz zostawić w całości.
  11. Gotowe ciasto wstaw do lodówki i schładzaj co najmniej przez 12 godzin, zanim zaczniesz je kroić.

Dodatkowe porady

Prawidłowo przechowywane ciasto Fircyk będzie świeże nawet przez 4 dni. Aby krem wyszedł idealnie, mascarpone powinno być lekko schłodzone, ale nie może być wyjęte bezpośrednio z lodówki. Nie ubijaj też bitej śmietany zbyt długo, żeby nie powstało z niej masło. Jeśli obawiasz się, że krem wyjdzie za rzadki, możesz dodać żelatynę lub śmietan-fix. Nie jest to jednak konieczne.