Chyba każdy pamięta kruche rogaliki z dzieciństwa. Często robiły je nasze mamy i babcie, ale obecnie staje się to już coraz mniej popularne. Warto jednak wrócić do tego zwyczaju, szczególnie, że takie ciasteczka można zrobić w banalnie prosty sposób. Wystarczą tylko 3 niedrogie składniki i złota zasada 1:1:1. Poznaj ją i zapamiętaj, a staniesz się prawdziwym mistrzem szybkich i pysznych deserów. 

Jak zrobić kruche rogaliki? Najprostsza metoda 1:1:1

Domowe kruche rogaliki można przygotować na wiele sposobów. Niektórzy wykorzystują do tego tylko mąkę, masło i cukier, a inni dorzucają jeszcze całe jajka lub same żółtka czy trochę kwaśnej śmietany. My jednak znaleźliśmy przepis na kruche ciasto, który robi się nieco inaczej niż klasyczne, a efekt przebija wszystkie receptury. Chodzi tu o to, aby wymieszać mąkę pszenną, twaróg z wiaderka i zimne masło w równych proporcjach. Nie trzeba już dodawać żadnego jajka, bo sam twaróg idealnie zlepi masę i nada jej odpowiedniej konsystencji. 

Dzięki temu sprytnemu mykowi masa za każdym razem wyjdzie idealnie plastyczna i łatwo będzie z niej ulepić zgrabne rogaliki. Za to po upieczeniu, ciasteczka będą dosłownie same rozpływały się w ustach, niezależnie od nadzienia w środku. Zobacz dokładny przepis poniżej i koniecznie spróbuj takich rogalików. 

Kruche rogaliki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g twarogu z wiaderka,
  • 200 g zimnego masła,
  • 200 g mąki pszennej.

Przygotowanie:

  1. Zimne masło pokrój w niewielką kostkę i wrzuć do miski. Dodaj do tego twaróg z wiaderka oraz mąkę i całość szybko zagnieć na jednolite ciasto. 
  2. Gotową masę owiń folią spożywczą lub wrzuć do woreczka i włóż do lodówki na 30-40 minut. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz schować je do zamrażarki na 15 minut, a efekt będzie niemal taki sam. 
  3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie tak, aby otrzymać kształt koła. Następnie takie koło podziel na 8 równych części w kształcie trójkątów. 
  4. Każdy trójkącik od razu zwijaj lub wcześniej nadziej odrobiną dżemu, kremu czekoladowego czy marmolady. Roluj ciasto od podstawy ku górze, a na końcu lekko wywiń powstałe rogi do środka. 
  5. Tak przygotowane kruche rogaliki serowe układaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ciasteczka przez około 20 minut, a potem odstaw je do całkowitego wystudzenia. 
  6. Przed podaniem rogaliki możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym czy rozpuszczoną czekoladą.