Odeska zakuska to pasta jajeczno-serowa popularna w kuchni wschodnioeuropejskiej. Składników jest niewiele, dlatego powinny być najwyższej jakości. To mocno wpływa na smak końcowy potrawy. Pasty jajeczne w polskiej kuchni są dobrze znane, jednak takiej nie robimy. Jeśli więc znudziły wam się już popularne pasty jajeczne, a macie ochotę poznać nowe smaki, to będzie świetny wybór. To też świetna propozycja na zbliżające się święta wielkanocne, gdzie jajka występują pod każdą możliwą postacią. Możecie więc zaskoczyć bliskich tą nietypową pastą jajeczną, podaną na wielkanocne śniadanie. Sprawdźcie, jak smakuje ta wyjątkowa pasta z jajek i sera.

Jakie jajka wybrać na pastę?

Pasta jajeczna to przede wszystkim jajka. Warto więc użyć do nich jajek najlepszej jakości, bo mają najwięcej smaku i wartości odżywczych. Idealnie byłoby mieć swojskie jajka. Tylko wtedy wiadomo, jaką paszę dostawały kury, w pozostałych przypadkach trudno to zweryfikować. Ze sklepowych najlepsze są oczywiście jajka ekologiczne („0”). Niestety to też najdroższa opcja i nie każdy może sobie na takie pozwolić. Następne w kolejności to jajka z wolnego wybiegu („1”), potem są jajka ściółkowe („2”) i najtańsze jajka z chowu klatkowego („3”).

Jak zrobić odeską zakuskę?

Składniki:

  • 200 g żółtego sera, np. cheddar, gouda, gruyère, ementaler
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu, możesz zrobić domowy majonez
  • pieprz i sól do smaku
  • szczypiorek lub natka pietruszki
  • pieczywo 

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Jajka dokładnie wyszoruj i ugotuj je na twardo. Jak woda zacznie wrzeć, odmierz 8-10 minut. Potem wylej gorącą wodę i zalej zimną. Wyjmij je, jak trochę przestygną, potem je obierz.
  2. Ser żółty i jajka zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  3. Do masy serowo jajecznej dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Jeśli nie możesz jeść świeżego, zastąp go granulowanym. Wtedy wsyp pół łyżeczki.
  4. Dołóż majonez, dosyp sól i pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony, na grubo). Dokładnie wymieszaj.
  5. Szczypiorek lub natkę pietruszki umyj pod bieżącą wodą. Osusz na ręczniku papierowym i posiekaj drobno. Posyp wierzch odeskiej zakuski.
  6. Na koniec wsadź ją na 30 minut do lodówki, taka smakuje najlepiej. Trzeba ją zjeść w ciągu 2 dni.

Jak podawać odeską zakuskę?

Najczęściej pasta z jajek i sera trafia na kromkę świeżego chleba lub mięciutkiej bułeczki. Ale możesz też zjeść ją na grzance z piekarnika lub na chlebie tostowym. Na pewno ciekawą opcją jest zaserwowanie jej na grubszych plastrach pomidora z przyjemnie intensywnym tartym chrzanem. Dla podkręcenia smaku, do samej pasty serowo-jajecznej, sprawdzi się jeszcze łyżeczka lekko ostrej musztardy, np. sarepskiej lub odrobinę soku z cytryny.