Polskie gnocchi, czyli kopytka ziemniaczane, są pozornie bardzo proste do przygotowania, a jednak często czegoś im brakuje. Gdy już opanuje się technikę na tyle, że nigdy nie są twarde, zbyt mączne i zbite, mogą z kolei wyjść za mało zwarte, wręcz rozpadające się, a przy tym niezbyt wyraziste...
Wszystkie te problemy zażegnasz, gdy dodasz do ciasta włoski ser dojrzewający. Kopytka z parmezanem są idealnie słone, a konsystencja nie pozostawia już nic do życzenia,
Jak zrobić ciasto na kopytka?
Gdy zostaną ci po niedzieli ziemniaki od schabowego, nie pozostaje nic innego, jak przyrządzić ciasto na kopytka. Pamiętaj jednak, że najlepiej sprawdzą się te o większej zawartości skrobi, inaczej kluski trzeba będzie bez końca podsypywać mąką. Żeby wyszły idealne, weź sobie do serca kilka zasad:
- Rozgniataj ziemniaki, kiedy są jeszcze ciepłe. Jeśli używasz resztek z poprzedniego obiadu, wyjmij je wcześniej z lodówki, a nawet lekko odgrzej.
- Oprócz mąki pszennej użyj też skrobi ziemniaczanej, która pozwoli uzyskać zwarte ciasto, a jednocześnie nie sprawi, że będzie mocno zbite.
- Staraj się nie dosypywać zbyt dużo mąki do ciasta. Zagniataj je szybkimi ruchami, do czasu kiedy połączy się i stanie się plastyczne, ale nie za suche.
- Gotuj kopytka ziemniaczane tylko tyle, ile jest to konieczne, nie przeciągaj tego etapu. Od czasu, kiedy wypłyną na powierzchnię, odczekaj 1 minutę. Jeśli za dużo czasu spędzą we wrzątku, niepotrzebnie nasiąkną wodą.
To podstawy. Ale jeśli wzbogacisz ciasto na kopytka startym parmezanem, otrzymasz coś wyjątkowego – zwarte i miękkie kluseczki bez większego trudu. Będą pełne smaku umami, nawet zanim jeszcze je czymkolwiek okrasisz!
Przepis na kopytka z parmezanem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 3 łyżki parmezanu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Zetrzyj parmezan na małych oczkach tarki (możesz nawet na najmniejszych, żeby powstał proszek, jaki kupuje się w sklepie). Ogrzej jajko do temperatury pokojowej.
- Ugotuj lub upiecz ziemniaki w mundurkach (dzięki temu chłoną mniej wody i miąższ pozostanie zwarty). Obierz je i przeciśnij przez praskę.
- Dodaj do ziemniaków oba rodzaje mąki, jajko i parmezan oraz przyprawy. Zagnieć wszystko na gładkie ciasto.
- Podziel ciasto na 4 części. Formuj z nich wałki. Lekko je spłaszcz i pokrój skośnie na zgrabne poduszeczki.
- Gotuj kopytka z parmezanem w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Odczekaj jeszcze minutę i wyciągnij kluski za pomocą łyżki cedzakowej.
Z czym podać kopytka wzbogacone parmezanem?
Ich ciasto jest trochę bardziej wyraziste, mocniej rozpływające się w ustach, ale można je podawać tak samo jak klasyczne. Na przykład tylko z masłem, ewentualnie wzbogaconym ziołami, takimi jak szałwia lub estragon. Albo ze złocistą bułką tartą. Warto też trzymać się włoskiej inspiracji i serwować kopytka z:
- suszonymi pomidorami (można tu też dołożyć kawałki boczku lub szynki parmeńskiej),
- sosem pomidorowym – najlepiej ze szczodrą szczyptą bazylii i oregano,
- pieczarkami portobello lub boczniakami w śmietanowym sosie,
- serem straciatella lub burratą, która rozpłynie się kremowym wnętrzem jak najlepszy sos.

















