Fasolkę szparagową z chęcią podjadam solo, bez dodatków. Wystarczy mi, że była gotowana w osolonej wodzie - jak bób. Jestem jej fanką od dziecka i potrafię zjeść sama nawet kilogram, bez dzielenia się. Teściowa doskonale o tym wie i gdy chce mi sprawić przyjemność, przygotowuje ją w tej wersji. Lubię myśleć, że w ten sposób okazuje mi sympatię - bo przepisami z reguły się nie dzieli. Wszystkie triki i składniki wyciąga od niej mój mąż. Mnie jeszcze nigdy się nie udało - to widocznie wyższy stopień znajomości i zaufania.

Czym wyróżnia się fasolka szparagowa po grecku mojej teściowej?

Moja „zapasowa mama” gotować kocha od lat. Gdy robi letnie dania, inspiruje się kuchnią grecką. Razem z teściem jeżdżą do Grecji oregularnie - w różne miejsca i zjedli już na kuchni tego kraju zęby. „Mama Dorotka”, jak ją nazywam, do fasolki oprócz masła dodała oliwę, a poza tym 2 drobniutko posiekane ząbki czosnku i startą skórkę z cytryny, ale to nie wszystko. Jej dzieło ostatecznie zwieńczył kruszony ser feta. Drobno pokruszony, pikantny i słony jednocześnie. Jeśli go nie masz, użyj bałkańskiego sera sałatkowego - da fasolce podobną nutę smakową.

Gdy na bazarku pojawi się szeroka fasolka mamut, koniecznie wykorzystaj taką. Do sosów taka jest jeszcze lepsza niż cienka, bo lepiej się na niej osadzają. Podobnie jest z makaronem. W ten sam sposób zrobić też możesz szparagi.

Fasolka szparagowa z serem feta - przepis mojej teściowej

Składniki:

  • 1 kg zielonej, żółtej lub mieszanej fasolki szparagowej
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 skórka starta z całej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo, opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub świeżego oregano do posypania fasolki przed podaniem.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę opłucz i odetnij końcówki. Dłuższe strączki możesz pokroić na 2-3 części - fasolka wtedy szybciej się ugotuje.
  2. W międzyczasie nastaw w dużym garnku wodę. Gdy się zagotuje, wsyp 1 łyżkę soli. 
  3. Gotuj ok. 10-20 minut (do miękkości al dente, w trakcie próbuj fasolki).
  4. Odlej wodę z fasolki, przełóż ją z powrotem do garnka. Dodaj oliwę, masło, posiekany drobno czosnek, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku, wymieszaj. 
  5. Wyłóż fasolkę na talerze lub półmisek, obsyp pokruszoną fetą i opcjonalnie natką pietruszki lub oregano.

Jak można podkręcić przepis na fasolkę po grecku?

Do takiej fasolki możesz dodać coś chrupiącego. Genialnie pasować tu będą podprażone na złoto płatki migdałów. Wpiszą się w klimat greckiego jedzenia i stworzą ciekawy kontrast z fasolką al dente oraz wyrazistym serem. No i chrupną - uprzyjemnią jedzenie. Zieleninę do fasolki możesz pominąć, ale Grecy dodaliby najpewniej natkę pietruszki, tymianek lub sporo świeżego oregano. 

Tak przygotowaną fasolkę podawać możesz do obiadu - kotletów, placków, pulpetów lub pieczonego mięsa. Pasować będzie też do jajka sadzonego i młodych ziemniaków posypanych koperkiem - polskich akcentów. Grecy również kochają koper.