Ten produkt to prawdziwa gwiazda z warzywniaka i choć nazywa się ogórek, to zupełnie nie przypomina klasycznego składnika mizerii. Ma absolutnie wyjątkowy wygląd, bo przez wystające kolce przypomina jakiegoś kosmitę, ale to jeszcze nic. Wszystko co w nim najlepsze, kryje się bowiem pod skórką i smakuje jak miks 3 ulubionych smaków. Poznaj tego pysznego dziwaka i koniecznie zaproś go do swojej kuchni.
Nietypowy ogórek, który zachwyci każdego
Ten wyjątkowy produkt to kiwano, które pochodzi z Afryki, dlatego często nazywa się je też ogórkiem afrykańskim albo ogórkiem rogatym. Chociaż w Polsce jest dość mało znany, coraz częściej można go spotkać nie tylko w popularnych marketach, ale i na działkach. Można go bowiem bez problemu wyhodować we własnej szklarni czy folii. Potrzebne jest tylko dość żywne podłoże i regularne podlewanie, a szybko będzie można cieszyć się wyjątkowym dodatkiem do obiadu czy deseru.
Jak smakuje kiwano?
Kolczasta skórka skrywa delikatne wnętrze, bo kiwano po przekrojeniu zaskakuje zielonym, lekko żelowym miąższem, który kryje w sobie mnóstwo małych, jadalnych pestek. Konsystencja jest dość płynna, ale nie wodnista tylko przyjemnie galaretowata.
Największe zaskoczenie przychodzi jednak po pierwszym kęsie. Kiwano nie da się porównać do żadnego znanego owocu w stu procentach. Smakuje jak miks kilku – najczęściej mówi się, że to połączenie melona, kiwi i naszego rodzimego ogórka. Jest więc lekko kwaśne, orzeźwiające, delikatnie słodkie i bardzo soczyste. Niektórzy przypisują też kiwano lekko bananową nutę, dlatego najlepiej spróbować samemu, aby w pełni ocenić jego smak.
Jak jeść kiwano?
Najprostszy sposób to przekroić owoc na pół i wyjadać miąższ łyżeczką. Pestki są jadalne i nie trzeba ich usuwać, a wręcz warto je zjadać, bo mają mnóstwo cennych właściwości. A jeśli nie masz ochoty na sam miąższ kiwano, możesz też dodać go do sałatki albo smoothie. Świetnie łączy się z takimi dodatkami jak arbuz, melon, limonka czy ananas.
Ponadto kiwano idealnie pasuje też do słonych potraw. Możesz polać jego sokiem sałatkę z rukolą i serem feta albo dodać do salsy do grillowanego kurczaka. Ten owoc naprawdę ma wiele zastosowań i tylko od twojej wyobraźni zależy, jak go wykorzystasz.


















