Jej delikatny, niemal cukierkowy smak, różni się znacznie od tradycyjnej, nieco bardziej kwaśnej czereśni. Choć nie jest często dostępna w polskich sklepach i na targowiskach, to właśnie zdobywa coraz więcej sympatyków. Szczególnie tych, którzy choć raz mieli okazję spróbować jej prosto z drzewa.
Biała czereśnia – co to za odmiana?
To czereśnia, która w efekcie prowadzonej selekcji i naturalnych krzyżówek, ma jasną, kremowo-białą lub bardzo jasno różową barwę miąższu – niemal przezroczystą. Jest także wręcz zaskakująco słodka – często mówi się o niej, że jest „najsłodszą czereśnią”, co potwierdza sama Ewa Wachowicz, nazywając ją słodyczą wykraczającą poza tradycyjne odmiany.
Gwiazda kulinarnych show znanych z anteny Polsatu, podzieliła się ostatnio na swoim Instagramie zdjęciami bujnych plonów białej czereśni. Drzewo wyrosło w jej ogrodzie ze szczepki, którą podarował jej ojciec.
Smak i pora owocowania białej czereśni
Biała czereśnia rozkwita później niż klasyczne odmiany – zazwyczaj w ostatniej dekadzie czerwca i na początku lipca. To oznacza zdecydowanie krótszy, wyjątkowy sezon. Miąższ jest niesamowicie słodki, niemal jak nektar – bez wyraźnej kwaskowości, typowej dla czerwonych czereśni.
Jej aromat jest bardziej subtelny, ale trwały – przyjemnie owocowy, lekko kwiatowy. Gdy skosztujesz białej czereśni po raz pierwszy, od razu poczujesz różnicę – to smak czystej słodyczy, który może zaskoczyć i od razu popchnąć po kolejny owoc z miski.
Dostępność i cena białych czereśni
Choć biała czereśnia zdobywa popularność, nie jest jeszcze tak powszechna jak klasyczne odmiany. Do niedawna była dostępna głównie w wyspecjalizowanych szkółkach lub w sprzedaży internetowej – i tam z reguły można ją kupić w formie drzewek, rzadziej owoców.
Cena czereśni do spożycia bywa więc wyższa – za kilogram w sezonie można zapłacić nawet 2–3 razy więcej niż za bardziej popularne czerwone czereśnie. Jednak dla tych, którzy cenią wyjątkowe smaki, każdy złoty wydany na białą czereśnię jest inwestycją w smakowy raj.
Uprawa białej czereśni
Nie wiesz, od czego zacząć uprawę? Biała czereśnia wymaga stanowiska słonecznego i osłoniętego od silnych wiatrów oraz dobrze przepuszczalnej ziemi. Nie jest nadmiernie wymagająca – wystarczy jej umiarkowana wilgotność i coroczne przycinanie, by drzewko dobrze owocowało.
Choć odporność na mróz i choroby bywa trochę niższa niż u popularnych odmian, przy podstawowej pielęgnacji daje doskonałe plony. Nie trzeba stosować wielkich zabiegów, by cieszyć się transformującym słodyczą sezonem.

















