Zbliżające się święta wielkanocne oznaczają sporo gotowania, a punktem numer jeden jest zwykle aromatyczny i treściwy żurek z jajkiem oraz kiełbasą. Każda gospodynie ma na tę zupę swój własny, sprawdzony przepis, ale warto choć raz przetestować inną recepturę z twistem. Zobacz, jak Karol Okrasa "złamał" klasyczny przepis na żurek, a od razu zechcesz spróbować takiej wariacji na temat tradycyjnej kuchni.

Jak zrobić żurek inaczej? Pomysłowy przepis Karola Okrasy

W wielu domach żurek z kiełbasą i jajkiem to obowiązkowy element świątecznego menu. Czasem warto jednak nieco odejść od tradycji i podać zupę w innym, ciekawszym wydaniu. Taką propozycję pokazał Karol Okrasa, serwując żurek orientalny z dodatkiem świeżego imbiru i soku z limonki. Choć początkowo takie składniki zupełnie nie kojarzą się z tradycyjną polską zupą, to zaskakująco dobrze do niej pasują i dodają żurkowi odświeżającej nuty, która genialnie przełamuje tłustą kiełbasę.

Orientalny żurek - przepis Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 l bulionu drobiowego,
  • 0,5 l zakwasu na żurek,
  • 2 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • 400 g białej kiełbasy surowej,
  • 2 jajka,
  • 150 g śmietany 18%,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 10 g soli,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 szczypty pieprzu ziarnistego,
  • 2 łyżki majeranku suszonego,
  • 1 limonka,
  • 10 g świeżego imbiru.

Przygotowanie:

  1. Wieczór wcześniej suszone grzyby umyj, zalej wrzątkiem i odstaw na całą noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia odciśnij grzyby z wody i drobno je posiekaj. Białą kiełbasę wyjmij z lodówki na około godzinę przed planowanym gotowaniem, aby nabrała temperatury pokojowej, a jajka ugotuj na twardo.
  3. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój i podsmaż w garnku na oleju. Gdy się zeszklą, zalej je bulionem. Marchewkę i korzeń pietruszki obierz i pokój w kostkę, a potem dorzuć do gotującego się bulionu. Całość dopraw solą i roztartym majerankiem. 
  4. Po około 20 minutach gotowania dodaj do zupy zakwas, chrzan oraz posiekane grzyby. Zagotuj całość, a następnie dolej zahartowaną śmietanę (wymieszaj ją wcześniej w miseczce z 5 łyżkami gorącej zupy, a dopiero potem wlej całość do garnka) gotuj żurek jeszcze przez około 5 minut. 
  5. Wyłącz palnik po garnkiem i do gorącej zupy wrzuć białą kiełbasę. Sparz ją, a potem ostrożnie wyjmij z zupy i pokrój w plasterki. 
  6. Żurek wlej do miseczek i do każdej dorzuć plasterki parzonej kiełbasy oraz połówki jajka na twardo. Na wierzch zetrzyj na tarce nieco świeżego imbiru i połóż ćwiartki limonki

Źródło: kuchnialidla.pl