Uwielbiam przepisy Ewy Wachowicz za to, że wszystkie łatwo mogę wykonać we własnej kuchni i dosłownie każdy z nich okazuje się potem strzałem w dziesiątkę. Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na jej pomysłach. Gdy postanowiłam wypróbować przepis na ciemny orzechowiec ze śliwkami, od razu wiedziałam że moja rodzina go pokocha. To efektowne ciasto z jednej strony kojarzy się z jesienią, bo kusi dużą ilością orzechów i soczystością śliwek. Z drugiej jednak strony, przywodzi już na myśl bożonarodzeniowy nastrój - wszystko za sprawą przyprawy do piernika, która jest wyraźnie wyczuwalna w deserze.
Przepis na orzechowiec ze śliwkami Ewy Wachowicz
Składniki:
- 7 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 320 g mąki pszennej
- garść rodzynek
- garść moreli suszonych
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- łyżka kakao
- 3/4 szklanki oleju (pani Ewa poleca olej z pestek winogron)
- orzechy włoskie na wierzch
Do przełożenia:
- 1 kg śliwek
- łyżka kaszy manny
- łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 opakowanie galaretki (najlepiej z owoców leśnych).
Sposób przygotowania:
- Jajka wybij do miski. Dodaj cukier, zmiksuj na puszystą masę.
- W osobnej misce przygotuj suche składniki. Najlepiej je przesiać - mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao i przyprawę do piernika.
- Wymieszane suche składniki dodaj do masy jajecznej, zmiksuj.
- Gdy ciasto zrobi się gęste, cienką strużką wlewaj olej, nie przerywając miksowania.
- Masa powinna być gładka i bez grudek - wtedy wsyp rozdrobnione orzechy włoskie.
- Morele i rodzynki posiekaj, wmieszaj do masy.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo wysmarować ją masłem).
- Ciasto przelej do blaszki. Wyrównaj. Posyp wierzch posiekanymi orzechami włoskimi.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, piecz ciasto przez około 50 minut.
- W tym czasie przygotuj masę śliwkową. Śliwki umyj, usuń z nich pestki, osusz. Pokrój na małe kawałki.
- Włóż na patelnię albo do rondelka, podgrzej z cukrem brązowym i wanilinowym.
- Gdy śliwki się rozpadną, dodaj kaszę manną. Jeśli chcesz przyspieszyć cały proces, śliwki możesz zmiksować.
- Zdejmij z ognia, dosyp galaretkę. Wymieszaj i odstaw.
- Przestudzony placek ostrożnie przekrój wzdłuż na 2 części. Użyj ostrego noża.
- Na spodzie rozsmaruj masę śliwkową. Przykryj 2 częścią ciasta.
- Leciutko dociśnij. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny - ciasto musi się schłodzić, aby dało się pokroić.
Źródło: ewawachowicz.pl
Dodatkowe porady
Jeśli masz taką możliwość, przed krojeniem schładzaj ciasto w lodówce nawet przez całą noc. Dzięki temu będzie się znacznie łatwiej kroić. Jeśli nie przepadasz za korzennym smakiem, możesz pominąć dodatek przyprawy do piernika - wystarczy sam cynamon. Z kolei jeśli nie przepadasz za bakaliami, poprzestań na samych orzechach i nie dodawaj do masy moreli ani rodzynek.
















