Uwielbiam przepisy Ewy Wachowicz za to, że wszystkie łatwo mogę wykonać we własnej kuchni i dosłownie każdy z nich okazuje się potem strzałem w dziesiątkę. Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na jej pomysłach. Gdy postanowiłam wypróbować przepis na ciemny orzechowiec ze śliwkami, od razu wiedziałam że moja rodzina go pokocha. To efektowne ciasto z jednej strony kojarzy się z jesienią, bo kusi dużą ilością orzechów i soczystością śliwek. Z drugiej jednak strony, przywodzi już na myśl bożonarodzeniowy nastrój - wszystko za sprawą przyprawy do piernika, która jest wyraźnie wyczuwalna w deserze. 

Przepis na orzechowiec ze śliwkami Ewy Wachowicz

Składniki: 

  • 7 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 320 g mąki pszennej
  • garść rodzynek
  • garść moreli suszonych
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • łyżka kakao
  • 3/4 szklanki oleju (pani Ewa poleca olej z pestek winogron)
  • orzechy włoskie na wierzch

Do przełożenia:

  • 1 kg śliwek
  • łyżka kaszy manny
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 opakowanie galaretki (najlepiej z owoców leśnych).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wybij do miski. Dodaj cukier, zmiksuj na puszystą masę.
  2. W osobnej misce przygotuj suche składniki. Najlepiej je przesiać - mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao i przyprawę do piernika.
  3. Wymieszane suche składniki dodaj do masy jajecznej, zmiksuj.
  4. Gdy ciasto zrobi się gęste, cienką strużką wlewaj olej, nie przerywając miksowania.
  5. Masa powinna być gładka i bez grudek - wtedy wsyp rozdrobnione orzechy włoskie.
  6. Morele i rodzynki posiekaj, wmieszaj do masy.
  7. Blachę wyłóż papierem do pieczenia (możesz dodatkowo wysmarować ją masłem).
  8. Ciasto przelej do blaszki. Wyrównaj. Posyp wierzch posiekanymi orzechami włoskimi.
  9. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, piecz ciasto przez około 50 minut.
  10. W tym czasie przygotuj masę śliwkową. Śliwki umyj, usuń z nich pestki, osusz. Pokrój na małe kawałki.
  11. Włóż na patelnię albo do rondelka, podgrzej z cukrem brązowym i wanilinowym.
  12. Gdy śliwki się rozpadną, dodaj kaszę manną. Jeśli chcesz przyspieszyć cały proces, śliwki możesz zmiksować.
  13. Zdejmij z ognia, dosyp galaretkę. Wymieszaj i odstaw.
  14. Przestudzony placek ostrożnie przekrój wzdłuż na 2 części. Użyj ostrego noża.
  15. Na spodzie rozsmaruj masę śliwkową. Przykryj 2 częścią ciasta.
  16. Leciutko dociśnij. Odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny - ciasto musi się schłodzić, aby dało się pokroić.

Źródło: ewawachowicz.pl

Dodatkowe porady

Jeśli masz taką możliwość, przed krojeniem schładzaj ciasto w lodówce nawet przez całą noc. Dzięki temu będzie się znacznie łatwiej kroić. Jeśli nie przepadasz za korzennym smakiem, możesz pominąć dodatek przyprawy do piernika - wystarczy sam cynamon. Z kolei jeśli nie przepadasz za bakaliami, poprzestań na samych orzechach i nie dodawaj do masy moreli ani rodzynek.