Jesień da się lubić: za kuchenne aromaty (w tym cynamon, mmm...) i receptury, wśród których nie brakuje wypieków „na pocieszenie”. Coś nam się wszystkim za te kilka miesięcy pluchy i szarości należy. Z tego samego założenia wychodzą Finowie. Gdy w piekarniku rośnie kolejna porcja bułeczek, a w ekspresie lub w kawiarce parzy się świeża kawa, niewiele więcej trzeba do szczęścia - tylko dobrego towarzystwa. Upiecz fińskie bułeczki jak pani Ewa. Pomogą ci przetrwać zimne miesiące.
Jak zrobić fińskie kardamonki wg receptury Ewy Wachowicz?
Nadzienie tych bułeczek jest cynamonowe, ale samo ciasto jest dodatkowo doprawione 1 łyżeczką mielonego kardamonu. Taka ilość na pewno będzie wyczuwalna i przebije się przez cynamon w środku.
Zamiast zwijać ciasto w fantazyjny sposób wymagający zmysłu przestrzennego czy artystycznego, pani Ewa robi misterne bułeczki sprytniej i zdecydowanie szybciej. Zwija ciasto ciasno w rulon, a następnie wykrawa z niego trapezy. Ciasto po podrośnięciu w nagrzanym do 30 st. C piekarniku i po upieczeniu będzie wyglądać tak, jakby zawodowy cukiernik pracował nad nim w pocie czoła.
Jeśli masz ochotę na więcej słodkości i innych pyszności, sprawdzaj koniecznie na bieżąco kanał messenger Mojego Gotowania. Codziennie częstujemy tam pomysłem na obiad, deser, przetwory czy trikiem kuchennym. Co powiesz na maślane ciasto ze śliwkami lub kotlety z kurczaka - również od pani Ewy? Receptury znajdziesz właśnie tam.
Przepis na fińskie bułeczki Ewy Wachowicz
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 80 g roztopionego masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
- Podgrzej mleko w rondelku tak, by było ciepłe (letnie), ale nie gorące. Zdejmij z ognia.
- Wkrusz do mleka drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru (odejmij z podanych składników na ciasto). Dodaj mielony kardamon i masło, wymieszaj i rozpuść masło w środku.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj resztę cukru na ciasto. Zrób dołeczek i przelej do niego ciepłe mleko z dodatkami. Dodaj żółtko (białko zachowaj na później), dodaj sól i wymieszaj. Gdy ciasto zamieni się w kluchy, wyrób je na gładką i jednolitą konsystencję. Przykryj dużą miską lub czystą ściereczką, odłóż na ok. 45 minut do wyrastania.
- Po upływie tego czasu zagnieć ciasto ponownie i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60 x 40 cm.
- Posmaruj roztopionym masłem (ze składników na nadzienie). Wymieszaj cukier z cynamonem i obsyp równomiernie wierzch ciasta.
- Zwiń je ciasno w rulon i pokrój w trapezy.
- Wyłóż na blaszkę, środek każdej fińskiej kardamonki lekko dociśnij palcem do blaszki.
- Roztrzep białko i posmaruj nim wierzch bułeczek. Włóż na ok. 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 30 st. C.
- Po upływie tego czasu zwiększ temperaturę do 200 st. C i piecz na złoty kolor ok. 15-20 minut.
Źródło przepisu: EwaWachowicz.pl.
















