Ogórek i śmietankowy serek są ze sobą za pan brat. Świetnie łączą się na kanapce i wzajemnie uzupełniają – jeden jest świeży, lekki i orzeźwiający, drugi – kremowy, rozpływający się w ustach i tłuściutki. To para, którą znajdziesz w różnych surówkach, sałatkach, dipach i sosach na zimno.
Wystarczy dorzucić jeszcze czosnek, wyjdzie właściwie sos tzatziki. A gdy zamienisz serek na śmietanę, otrzymasz mizerię. Ale w przepisie na pastę benedyktyńską jest jeszcze kilka niuansów, które potrafią zaskoczyć nawet wytrwanych amatorów ogórków.
Historia pasty benedyktyńskiej
Ogórkowa pasta została opracowana na przełomie XIX i XX wieku w Louisville przez Jennie Carter Benedict – właścicielkę restauracji i herbaciarni. Słynna szefowa kuchni miała duży wpływ na kształtowanie się kulinarnego świata południa Stanów Zjednoczonych, a w 1902 roku wydała książkę kucharską „The Blue Ribbon Cookbook". Znamienne jest, że nie pojawiła się w niej kanapka benedyktyńska i przepis pozostał tajemnicą na lata, aż w końcu ukazał się dopiero wraz z 5. wydaniem.
Oryginalny przepis to serek śmietankowy z sokiem z ogórków i cebuli. W paście nie ma samych warzyw, jest jedynie ich esencja. Dodawano do niej barwnik, żeby była soczyście zielona. Jej atutem była też szczypta pieprzu cayenne, który sprawiał, że stawała się nieco bardziej wyrazista. Rozsmarowywano ją na kromce białego chleba, przykrywano drugą kromką, odkrajano skórkę i dzielono na trójkąty. Takie kanapki podawano do herbaty w dobrym towarzystwie, na przykład w czasie gonitw konnych takich jak Kentucky Derby.
Benedyktyńska pasta kanapkowa – przepis
Składniki:
- 225 g kremowego serka śmietankowego
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 1/2 białej cebuli
- 1/4 szklanki posiekanego koperku
- szczypta papryki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Zetrzyj ogórek i cebulę na dużych oczkach tarki. Przełóż je na sitko umieszczone nad miską. Posyp solą i odstaw na 10–15 minut, żeby puściły sok. Odciśnij go.
- Połącz serek śmietankowy z sokiem z ogórków i cebuli. Wlewaj go stopniowo, do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Dodaj też trochę samych startych warzyw, żeby pasta miała ciekawszą strukturę. Możesz pominąć, jeśli wolisz całkiem jednolite smarowidło do kanapek.
- Dopraw pastę benedyktyńską solą i papryką. Dorzuć posiekany koperek. Wymieszaj.
Do czego wykorzystać ogórkową pastę benedyktyńską?
Pasta benedyktyńska to przede wszystkim smarowidło na kanapkę, ale, ponieważ możesz dopasować jej konsystencję do własnych potrzeb, równie dobrze zrobi za dip lub sos. Na imprezie podawaj ją jak tzatziki – na przykład do trójkątów z bułeczek pita, chipsów lub frytek. Pasuje do grillowanego mięsa, więc możesz podać ją do szaszłyków z kurczaka lub indyka. Posmaruj nią placki tortilla i zawiń z warzywami w apetyczny wrap na śniadanie lub lunch.
Jeśli dodasz do pasty nieco więcej soku z ogórków i cebuli, możesz używać jej jako dressingu sałatkowego. Świetnie będzie się komponować na przykład ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, szparagami lub jarmużem.
Źródło: instagram.com/pierceabernathy


















