Cukinia to warzywo znane i lubiane w polskiej kuchni, ale ma jeden feler. Często cierpimy wręcz na jej nadmiar, zwłaszcza w okresie zbiorów późnym latem. Ale to zjawisko przydarza się także poza sezonem, gdy „nakupimy” jej ponad miarę w promocji, a potem głowimy się nad tym, jak ją sprytnie i smacznie spożytkować..
Jak zrobić pastę z cukinii do chleba?
Kiedy wiec brak już ochoty na kolejne leczo albo następne smażone cukiniowe placki, warto pomyśleć o czymś innym. Na przykład o paście cukiniowej na kanapki w stylu hummusu z ciecierzycy czy baba ghanoush z bakłażana. Spokojnie, ten przepis jest naprawdę łatwy. Nie ma potrzeby, by obawiać, się, że zabraknie któregoś składnika.
Jeśli jednak nie masz w domu kolendry czy kminu rzymskiego, spokojnie możesz lekko poeksperymentować. W miejsce tych orientalnych przypraw można wsypać do pasty np. paprykę w proszku – zarówno w postaci wędzonej, jak i klasycznej, słodkiej lub ostrej. Nie zapomnij tylko o soku z cytryny lub o occie - cukinia wymaga bowiem kwaśnego przełamania na finiszu.
Przepis na pastę z cukinii w stylu hummusu
Składniki:
- 3-4 cukinie średniej wielkości
- 5-6 ząbków czosnku
- Oliwa lub olej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- Pół łyżeczki kolendry w proszku
- Szczypta czarnego pieprzu
- Szczypta soli
- Ćwierć łyżeczki kurkumy
- Sok z cytryny
Przygotowanie:
- Czosnek obierz z łupinek i posiekaj w cienkie plasterki.
- Odetnij z cukinii zgrubiałe zakończenia i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Można w tym celu użyć także robota kuchennego.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i podsmaż czosnek. Po kilkudziesięciu sekundach wrzuć na patelnię także startą cukinię. Dodaj przyprawy.
- Duś cukinię do znacznego zredukowania jej objętości. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Gdy woda wyparuje o ok. połowę, pasta cukiniowa jest już gotowa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wyłóż pastę do głębokiego talerza, podobnie jak hummus. Przed podaniem skrop pastę obficie sokiem z cytryny i polej odrobiną oliwy lub oleju.
Smacznego!
Z czym podawać pastę z cukinii?
Gotową pastę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem, podobnie jak robi się to w przypadku hummusu czy baba ghanoush. Nie od rzeczy będzie zaproponowanie pasty wraz z grzankami.
Pomimo dość intensywnego smaku tego smarowidła, warto jednak zadbać o to, by na stole obok niego były także pikle, warzywa w zalewie octowej czy choćby świeża cebula. Takie dodatki świetnie przełamią smak pasty i sprawią, że ochota na jej jedzenie szybko nie przejdzie!
Źródło: Mama Food Lab/YouTube

















