Dla mnie śliwki w syropie są niczym smak lata zamknięty w małym słoiczku. Aromatyczna zalewa sprawia, że można je poza sezonem dodać do wielu deserów i ciast. W moim domu są hitem nawet jako dodatek do naleśników. Przez wiele lat słoikami obdarowywała mnie babcia.
W zeszłym roku podzieliła się ze mną przepisem, więc teraz szykuję takie przetwory sama i zapełniam śliwkowymi cudami całą półkę w spiżarni. Dobrze wiem, że część nie dotrwa nawet do jesieni - mój mąż będzie chciał zajadać się nimi od razu. Jeśli też chcesz przygotować najlepsze śliwki w syropie, zobacz jakie patenty poleca moja babcia.
Zasada babci przy robieniu śliwek w syropie
Co jest bardzo istotne, gdy przygotowujesz śliwki w syropie? Moja babcia podkreśla, że owoców nie wolno ugniatać. Gdy zaczniesz lekko je dociskać, stracą swój oryginalny kształt. W rezultacie zaczną potem przypominać raczej śliwkową paćkę (albo konfitury), a nie apetyczne owoce w zalewie.
Słoiczki trzeba bardzo delikatnie wypełnić śliwkami i zalać syropem, mimo że ograniczenie pojemności słoików aż kusi, żeby upychać w nich jak najwięcej owoców.
Jak pasteryzować śliwki w słoikach?
Babcia Marysia ma też porady związane z pasteryzacją. Prawidłowe wykonanie tego procesu, gwarantuje że przetwory na pewno dobrze się udadzą i śliwki nie będą potem zepsute. Po wstawieniu zamkniętych słoików do garnka z gorącą wodą, koniecznie upewnij się, że poziom wody sięga trochę ponad połowę wysokości słoika. Słoiki powinny być wyparzone i dobrze osuszone przed nałożeniem owoców.
Getty/iStock, vikif
Przepis na śliwki w syropie
Składniki:
- 2 kg śliwek
- 1 kg cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 8 sztuk goździków
- 4 listki laurowe
- 100 ml soku z cytryny
- 1 l wody
- 8 kulek ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, podziel na połówki. Usuń z nich pestki.
- W garnku zagotuj wodę z cukrem.
- Dodaj cukier wanilinowy, goździki, listki laurowe, sok z cytryny i ziele angielskie.
- Gotuj przez 5 minut.
- W tym czasie przygotuj sobie suche i wyparzone słoiki. Wypełnij je owocami, ale tak jak już pisałam - zrób to naprawdę delikatnie.
- Zalej owoce gorącym syropem.
- Słoiki dobrze zakręć. Wstaw do szerokiego garnka, wypełnionego gorącą wodą.
- Pasteryzuj przez 10-12 minut.
- Gorące słoiki wyjmij z garnka, poobracaj do góry dnem i zostaw do wystudzenia.
Do czego można wykorzystać śliwki w syropie?
A jakie są sposoby na późniejsze wykorzystanie śliwek w syropie? Można je dodać do piernika - świetnie przełamią smak tego korzennego deseru. Pasują też do mięs, szczególnie do kaczki oraz gęsiny. Dobrze komponują się z plackami i naleśnikami, można ich używać zamiast zwykłego dżemu. Ja kiedyś podałam je też jako elegancki dodatek na desce serów - goście byli zachwyceni taką kompozycją smakową.
















