Dla mnie śliwki w syropie są niczym smak lata zamknięty w małym słoiczku. Aromatyczna zalewa sprawia, że można je poza sezonem dodać do wielu deserów i ciast. W moim domu są hitem nawet jako dodatek do naleśników. Przez wiele lat słoikami obdarowywała mnie babcia.

W zeszłym roku podzieliła się ze mną przepisem, więc teraz szykuję takie przetwory sama i zapełniam śliwkowymi cudami całą półkę w spiżarni. Dobrze wiem, że część nie dotrwa nawet do jesieni - mój mąż będzie chciał zajadać się nimi od razu. Jeśli też chcesz przygotować najlepsze śliwki w syropie, zobacz jakie patenty poleca moja babcia.

Zasada babci przy robieniu śliwek w syropie

Co jest bardzo istotne, gdy przygotowujesz śliwki w syropie? Moja babcia podkreśla, że owoców nie wolno ugniatać. Gdy zaczniesz lekko je dociskać, stracą swój oryginalny kształt. W rezultacie zaczną potem przypominać raczej śliwkową paćkę (albo konfitury), a nie apetyczne owoce w zalewie.

Słoiczki trzeba bardzo delikatnie wypełnić śliwkami i zalać syropem, mimo że ograniczenie pojemności słoików aż kusi, żeby upychać w nich jak najwięcej owoców.

Jak pasteryzować śliwki w słoikach?

Babcia Marysia ma też porady związane z pasteryzacją. Prawidłowe wykonanie tego procesu, gwarantuje że przetwory na pewno dobrze się udadzą i śliwki nie będą potem zepsute. Po wstawieniu zamkniętych słoików do garnka z gorącą wodą, koniecznie upewnij się, że poziom wody sięga trochę ponad połowę wysokości słoika. Słoiki powinny być wyparzone i dobrze osuszone przed nałożeniem owoców.

śliwki w syropieGetty/iStock, vikif

Przepis na śliwki w syropie

Składniki:

  • 2 kg śliwek
  • 1 kg cukru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 8 sztuk goździków
  • 4 listki laurowe
  • 100 ml soku z cytryny
  • 1 l wody
  • 8 kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, podziel na połówki. Usuń z nich pestki.
  2. W garnku zagotuj wodę z cukrem.
  3. Dodaj cukier wanilinowy, goździki, listki laurowe, sok z cytryny i ziele angielskie.
  4. Gotuj przez 5 minut.
  5. W tym czasie przygotuj sobie suche i wyparzone słoiki. Wypełnij je owocami, ale tak jak już pisałam - zrób to naprawdę delikatnie.
  6. Zalej owoce gorącym syropem.
  7. Słoiki dobrze zakręć. Wstaw do szerokiego garnka, wypełnionego gorącą wodą.
  8. Pasteryzuj przez 10-12 minut.
  9. Gorące słoiki wyjmij z garnka, poobracaj do góry dnem i zostaw do wystudzenia. 

Do czego można wykorzystać śliwki w syropie?

A jakie są sposoby na późniejsze wykorzystanie śliwek w syropie? Można je dodać do piernika - świetnie przełamią smak tego korzennego deseru. Pasują też do mięs, szczególnie do kaczki oraz gęsiny. Dobrze komponują się z plackami i naleśnikami, można ich używać zamiast zwykłego dżemu. Ja kiedyś podałam je też jako elegancki dodatek na desce serów - goście byli zachwyceni taką kompozycją smakową.