Miękkie, delikatne, rozpływające się w ustach, sprężyste, słodko-kwaśne, z ostrym, korzennym posmakiem. Pianki cytrynowo-imbirowe to najlepsze, co możesz przyrządzić na deser. Choć nie należą do bezcukrowych słodyczy i nie można ich jeść na tony, mają mnóstwo innych zalet.

Przede wszystkim wspierają odporność organizmu, a to tylko początek dłuższej listy. Warto pałaszować je w okresie przesilenia wiosennego, kiedy szaleje grypa. Z powodzeniem zastąpią rozgrzewającą herbatę z imbirem.  

Dlaczego warto przyrządzić domowe pianki cytrynowo-imbirowe?

Wszystkie składniki cytrynowo-imbirowych poduszeczek coś sobą reprezentują. Żaden z nich nie znalazł się tu przypadkiem. I nie chodzi tylko o smak i konsystencję słodkiej przekąski, ale także właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść domowe marshmallow w tym wydaniu? Rozłóżmy to na czynniki pierwsze. Pianki zawierają:

  • cytrynę – jest bogata w witaminę C, więc ma pozytywny wpływ na odporność organizmu. Wspiera także zdrowie wątroby i redukuje stres.
  • imbir – to pełen zestaw przeciwprzeziębieniowy – ma właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Potrafi też ukoić żołądek, łagodzi nudności.
  • żelatynę – działa korzystnie na układ pokarmowy, wzmacnia odporność, ma pozytywny wpływ na strukturę kości, ścięgien i stawów.
  • miód – nie mogą go co prawda spożywać cukrzycy lub osoby na diecie niskowęglowodanowej, ale przysłuży się, kiedy chcesz pozbyć się przeziębienia – ma łagodne działanie przeciwzapalne. Łagodzi także objawy chorób przewodu pokarmowego.
  • kurkumę – choć pełni tu rolę barwnika, też ma swoje zalety. Jest naturalnym źródłem witamin C i z grupy B. Wzmacnia odporność, usprawnia metabolizm, a także poprawia pamięć i koncentrację.

Pianki o smaku cytryny i imbiru – przepis

Składniki:

  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 szklanki miodu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kawałek korzenia imbiru o wielkości kciuka
  • szczypta kurkumy
  • opcjonalnie: odrobina mąki z maranty lub skrobi ziemniaczanej (do oprószenia pianek, żeby się nie kleiły)

Przygotowanie:

  1. Wsyp żelatynę do zimnej wody. Odstaw na 5 minut, żeby napęczniała
  2. Zmiksuj razem gorącą wodę z miodem, sokiem z cytryny, startym imbirem i kurkumą.
  3. Podgrzej mieszankę w rondelku, ale nie pozwól jej się zagotować. Powinien powstać jednolity syrop. Możesz przelać go przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych włókien imbiru.
  4. Wlej powoli syrop cytrynowo-imbirowy do napęczniałej żelatyny. Ubijaj masę na najwyższych obrotach miksera przez około 10 minut. Powinna stać się puszysta i błyszcząca.
  5. Przelej masę do silikonowej formy lub do płaskiego naczynia. Pozwól, żeby pianka cytrynowa całkiem wystygła w temperaturze pokojowej (około 4 godziny) lub wstaw ją do lodówki na 2 godziny. Kiedy całkowicie zastygnie, pokrój ją w kostkę.   

Źródło: instagram.com/the_hormone_goddess