Miękkie, delikatne, rozpływające się w ustach, sprężyste, słodko-kwaśne, z ostrym, korzennym posmakiem. Pianki cytrynowo-imbirowe to najlepsze, co możesz przyrządzić na deser. Choć nie należą do bezcukrowych słodyczy i nie można ich jeść na tony, mają mnóstwo innych zalet.
Przede wszystkim wspierają odporność organizmu, a to tylko początek dłuższej listy. Warto pałaszować je w okresie przesilenia wiosennego, kiedy szaleje grypa. Z powodzeniem zastąpią rozgrzewającą herbatę z imbirem.
Dlaczego warto przyrządzić domowe pianki cytrynowo-imbirowe?
Wszystkie składniki cytrynowo-imbirowych poduszeczek coś sobą reprezentują. Żaden z nich nie znalazł się tu przypadkiem. I nie chodzi tylko o smak i konsystencję słodkiej przekąski, ale także właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść domowe marshmallow w tym wydaniu? Rozłóżmy to na czynniki pierwsze. Pianki zawierają:
- cytrynę – jest bogata w witaminę C, więc ma pozytywny wpływ na odporność organizmu. Wspiera także zdrowie wątroby i redukuje stres.
- imbir – to pełen zestaw przeciwprzeziębieniowy – ma właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Potrafi też ukoić żołądek, łagodzi nudności.
- żelatynę – działa korzystnie na układ pokarmowy, wzmacnia odporność, ma pozytywny wpływ na strukturę kości, ścięgien i stawów.
- miód – nie mogą go co prawda spożywać cukrzycy lub osoby na diecie niskowęglowodanowej, ale przysłuży się, kiedy chcesz pozbyć się przeziębienia – ma łagodne działanie przeciwzapalne. Łagodzi także objawy chorób przewodu pokarmowego.
- kurkumę – choć pełni tu rolę barwnika, też ma swoje zalety. Jest naturalnym źródłem witamin C i z grupy B. Wzmacnia odporność, usprawnia metabolizm, a także poprawia pamięć i koncentrację.
Pianki o smaku cytryny i imbiru – przepis
Składniki:
- 3 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 szklanki miodu
- skórka otarta z 1 cytryny
- kawałek korzenia imbiru o wielkości kciuka
- szczypta kurkumy
- opcjonalnie: odrobina mąki z maranty lub skrobi ziemniaczanej (do oprószenia pianek, żeby się nie kleiły)
Przygotowanie:
- Wsyp żelatynę do zimnej wody. Odstaw na 5 minut, żeby napęczniała.
- Zmiksuj razem gorącą wodę z miodem, sokiem z cytryny, startym imbirem i kurkumą.
- Podgrzej mieszankę w rondelku, ale nie pozwól jej się zagotować. Powinien powstać jednolity syrop. Możesz przelać go przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych włókien imbiru.
- Wlej powoli syrop cytrynowo-imbirowy do napęczniałej żelatyny. Ubijaj masę na najwyższych obrotach miksera przez około 10 minut. Powinna stać się puszysta i błyszcząca.
- Przelej masę do silikonowej formy lub do płaskiego naczynia. Pozwól, żeby pianka cytrynowa całkiem wystygła w temperaturze pokojowej (około 4 godziny) lub wstaw ją do lodówki na 2 godziny. Kiedy całkowicie zastygnie, pokrój ją w kostkę.
Źródło: instagram.com/the_hormone_goddess
















