Sposób Magdy Gessler na kartofle z piekarnika jest niezawodny. Zawsze wychodzą pachnące, rumiane, miękkie w środku, z lekko chrupiącą skórką.
Ważne jest odpowiednie przygotowanie tylko teoretycznie skromnych kartofelków. Nie wystarczy ich po prostu wrzucić na surowo do naczynia żaroodpornego, ale kluczowe dla smaku jest świeże ziele. Jego olejki eteryczne rozpuszczają się w tłuszczu, więc koniecznie dodaj oliwę lub masło, a piękny zapach rozejdzie się po całej kuchni. Ziemniaki pieczone z rozmarynem możesz jeść jak przekąskę lub podawać do obiadu.
Sekrety idealnych pieczonych ziemniaczków
Ziemniaki pieczone z rozmarynem lubi chyba każdy i pasują praktycznie do wszystkiego. Ale czasem nie wychodzą tak, jak by się chciało. Na przykład są zbyt twarde w środku, a z zewnątrz za mocno przypieczone. Warto znać kilka zasad, dzięki którym zawsze wyjdą jak należy:
- Najpierw podgotuj ziemniaki w mundurkach. Dzięki temu zmiękną już nieco w środku, a potem dojdą w piekarniku, w trakcie kiedy ich skórka będzie się już ładnie rumienić.
- Zawsze rozkładaj na blaszce pojedynczą warstwę ziemniaków. Gdy są zbyt stłoczone, zamiast piec się na chrupko, gotują się w wydobywającej się z nich parze.
- Skrop ziemniaki oliwą. Tłuszcz pozwoli rozprowadzić smak przypraw i sprawi, że łódeczki ładnie się zarumienią.
- Dodaj ulubione przyprawy i zioła: z ziemniakami świetnie komponuje się przede wszystkim rozmaryn, ale możesz też wykorzystać słodką paprykę, czosnek, oregano, chili i kolorowy pieprz.
Magda Gessler piecze ziemniaki z czosnkiem, ale zamiast siekać ząbki i używać ich jako przyprawy, układa połówki główki między łódeczkami. Dzięki temu smak jest bardziej subtelny. Potem skarmelizowany miąższ można wycisnąć i wmieszać do przekąski lub dipu. Wykorzystuje też świeży rozmaryn – suszony nie sprawdzi się tak dobrze, bo ma mniej aromatu. Sprawdź, jak zrobić takie ziemniaczki.
Ziemniaki pieczone z rozmarynem – przepis
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1 główka czosnku
- 3 gałązki rozmarynu
- oliwa z oliwek,
- szczypta słodkiej papryki
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Wyszoruj ziemniaki i podgotuj je w mundurkach, przez około 5 minut. Odcedź je, odparuj, osusz i odstaw do przestudzenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Wyłóż blachę pergaminem lub przygotuj dużą brytfankę.
- Pokrój ziemniaki w ćwiartki, łódeczki lub grube plastry. Ułóż je na blaszce, unikaj umieszczania ich jeden na drugim.
- Połóż między ziemniakami główkę czosnku przekrojoną wszerz na pół. Możesz ją trochę zmiażdżyć, żeby uwolniła aromat.
- Posyp ziemniaki przyprawami i igiełkami rozmarynu. Skrop oliwą. Piecz przez około 35 minut, aż staną się rumiane z wierzchu.
- Przed podaniem wymieszaj z upieczonym czosnkiem wyciśniętym z łupinek i udekoruj rozmarynem.
Jak podawać pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem?
Ziemniaki z rozmarynem sprawdzą się jako prosta przekąska. Warto wtedy podać je z dipem, na przykład jogurtowo-ziołowym, pomidorowym lub musztardowym. Ale wystarczy tak naprawdę gęsta, kwaśna śmietana ze szczypiorkiem. Można też zrobić z nich sałatkę – dobrze komponują się z rzodkiewką i chrupiącymi ogórkami małosolnymi. Jeśli chcesz zachwycić gości kolorową kompozycją na ciepło, połącz je z innymi pieczonymi warzywami, na przykład marchewką (zwykłą i fioletową), burakami, kalafiorem, batatami.
Aromatyczne pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem wybitnie pasują do grillowanych mięs i kotletów, więc warto podać je do drugiego dania zamiast klasycznego purée. Polubią się też z potrawami roślinnymi, takimi jak wegańskie steki z portobello.

















