Przepis na ciasto lilia wodna dość niedawno trafił do mojego repertuaru sprawdzonych deserów. Od razu pokochała je cała moja rodzina, a mąż i dzieci nie dają mi spokoju, dopóki go nie zrobię. Stało się obowiązkowym elementem na świątecznym stole, przy czym goście od razu zamawiają porcję na wynos. Ten przepis zdecydowanie jest wart spróbowania. Kilka warstw połączonych w jednym kawałku tworzą niesamowitą mieszankę smaków i kolorów, a każdy kęs to wyjątkowe doznanie dla kubków smakowych.

Jak zrobić ciasto biszkoptowe?

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przesianego kakao

Przygotowanie krok po kroku

  1. Jajka wbij do miski, dosyp cukier i sól. Zacznij ubijać, po chwili dolewaj stopniowo olej.
  2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia — wymieszaj je, a kakao odłóż na później. Następnie porcjami dosypuj mąkę z proszkiem do masy jajecznej.
  3. Blaszkę o wymiarach 22x33 cm (lub o zbliżonych) wyłóż papierem do pieczenia. Przelej 2/3 ciasta, a do reszty dosyp kakao i wymieszaj. Wylej je na jasną masę.
  4. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ustaw tryb pieczenia góra-dół i odmierz ok. 30-35 minut.

Zrób galaretkę i poncz

Składniki: 2 zielone galaretki i 800 ml gorącej wody. Przygotuj je zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, ale użyj mniej wody. Odstaw do przestudzenia i lekkiego stężenia.

Poncz: 3/4 szklanki ciepłej wody i 1 opakowanie cukru waniliowego. Składniki mieszaj, aż znikną kryształki. Z upieczonego i przestudzonego ciasta zdejmij skórkę i pokrusz ją na okruszki, będzie potrzebna później. Blat nasącz ponczem.

Przygotuj masę krówkową

Składniki:

  • 300 g masła
  • 4 łyżki likieru jajecznego
  • 400 g masy krówkowej (kajmakowej)
  • dodatkowo: winogrona bezpestkowe

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Masło utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dolej likier jajeczny. Po chwili porcjami dokładaj masę krówkową. Przełóż ja na nasączone ciasto i rozsmaruj równomiernie.
  2. Ułóż na niej umyte i osuszone winogrona. Przełóż na nią tężejącą galaretkę i odstaw ciasto lilia wodna do lodówki.

Utrzyj masę śmietankową

Składniki:

  • 500 ml bardzo zimnej śmietanki 30-36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g serka mascarpone
  • 3 opakowania śmietan-fixu

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec dosyp cukier puder i dokładaj porcjami serek mascarpone. Na koniec dosyp śmietan-fix dla utrwalenia masy. Przełóż ją na galaretkę.
  2. Wierzch posyp wcześniej odłożonymi okruszkami ciasta. Ciasto lilia wodna powinno trafić do lodówki, żeby ciasto się dobrze zespoliło.

Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Sprint Cooking