Śniadania to temat rzeka, jest tak wiele możliwości, że trudno się na coś decydować. Pomimo to w tygodniu zazwyczaj są dość powtarzalne, rano przed pracą nie ma tyle czasu. Za to weekend, to co innego. Wtedy można pokusić się bardziej złożone przepisy, co nie znaczy, że są bardzo czasochłonne ani długie. W tej roli świetnie sprawdza się omlet z krewetkami, zrób go i rozkoszuj się niesamowitym smakiem.
Nowy przepis na omlet z krewetkami postanowiłam przetestować na mężu. Przygotowanie było bardzo proste, choć do tej pory nie robiłam owoców morza w ten sposób, więc trochę stresu było. Na szczęście danie przeszło wszelkie oczekiwania i na stałe zagościło w naszym menu.
Jak wybrać świeże krewetki?
Krewetki są bardzo nietrwałym produktem. Dlatego, jeśli nie masz sprawdzonego dostawcy, to lepiej kupuj mrożone bez główek i pancerzyka. Jest większe prawdopodobieństwo, że nie trafisz na zepsute, ponieważ trafiają do zamrażalnika zaraz po złowieniu, jeszcze na statku rybackim. Jeśli jednak decydujesz się na kupienie świeżych, weź pod uwagę kilka czynników. Przede wszystkim zapach, powąchaj je, powinien być wyczuwalny przyjemny morski aromat. Jeśli poczujesz amoniak, to znaczy, że nie są już one pierwszej świeżości. Po drugie nie kupuj krewetek, jeśli są: wiotkie, śluzowate i uszkodzone. O wiele łatwiej jest to sprawdzić, gdy oglądasz krewetki z głową. Jeśli widoczne są na niej czarne plamki (melanoza, która uwalnia się w czasie utleniania, jak w awokado), które przechodzą też na resztę ciała, to nawet się nie zastanawiaj nad ich nabyciem. Takimi można się poważnie struć.
Jak zrobić omlet z krewetkami?
Składniki:
- pół szklanki zielonego groszki (może być też mrożony)
- 6 jajek
- 8-10 małych krewetek
- 1 cebula, średnia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- koperek do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
- Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię z olejem. Przełóż na nią cebulę i przesmażaj przez 2 minuty. Potem dorzuć też czosnek i odmierz jeszcze 2 minuty. Ale pamiętaj, żeby często mieszać, bo łatwo się przypala. A jak już się tak stanie, zrobi się gorzki i popsuje całe danie.
- Do cebuli i czosnku dodaj obrane krewetki i groszek zielony. Smaż przez 4 minuty, mieszaj od czasu do czasu.
- Jajka wbij do miseczki, dosyp sól i pieprz do smaku. Rozmieszaj widelcem i przelej na drugą patelnię. Smaż przez chwilę, aż się zetnie, jak omlet francuski. Przełóż go na talerz i na połowie rozłóż krew z zielonym groszkiem. Wszystko posyp parmezanem i umytym, wysuszonym, posiekanym koperkiem.


















