„Pistacjowe szyszki” są doskonałą alternatywą dla naszych klasycznych na kajmaku. A co najlepsze są też zdrowe, bo nie zawierają ani grama cukru, za to mają pełno sycących, przepysznych orzeszków. Zrób je dla odmiany, bo smaku pistacji nie da się podrobić i przecenić ich wartości odżywczych.
Składniki na „pistacjowe szyszki”
- 215 g ryżu ekspandowanego
- 120 g posiekanych pistacji
- 235 g miodu
- 120 g tahini (pasta sezamowa)
- 70 g masła pistacjowego (nie zamieniaj na pastę pistacjową)
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
Jak zrobić „pistacjowe szyszki”?
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp ryż ekspandowany i posiekane pistacje, wymieszaj i odstaw na bok.
- Do rondelka przełóż miód, tahini, masło pistacjowe, wanilię i sól. Podgrzewaj na małym ogniu, aż składniki się zagotują.
- Masę przelej do ryżu i pistacji, dokładnie wymieszaj. Przełóż ją do blaszki z papierem, wyrównaj ją i dociśnij, np. szklanką (żeby usunąć pęcherzyki powietrza). A jeśli chcesz, możesz uformować ją nasze szyszki z karmelem. Posyp całość pistacjami, mogą być posiekane lub całe. Całość przykryj folią spożywczą i wsadź do zamrażalnika na 60 minut. Gotową przekąskę pokój na kwadraty. „Pistacjowe szyszki” przechowuj w lodówce lub zamrażalniku, poleżą 7 dni.
Przygotuj gotowe masło pistacjowe
Do malaksera z nożykiem do rozdrabniania lub do blendera wsyp 500 g pistacji, niesolonych i obranych ze skórek. Zacznij miksować. Po chwili będzie miało konsystencję piasku, ale szybko zamieni się w mokry piasek, a na koniec zacznie zlepiać się w kulę. Zatrzymaj urządzenie i zeskrob masło do środka i ponownie ustaw miksowanie. Cały proces potrwa do 25 minut lub do momentu, aż stanie się gładkie i lejące. Warto je zrobić, bo jest wiele zdrowsze od sklepowych, przesłodzonych zamienników.
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @munchingwithmariyah


















