Bita śmietana z kremem pistacjowym to właściwie deser sam w sobie. Tak ją możesz potraktować i wyjadać bez dodatków, ale dobrze też wstrzymać się i użyć jej do wielu różnych słodkości. Gotowy krem wychodzi stabilny i sztywny, w sam raz do dekoracji np. babeczek - utrzyma ładny kształt, jeśli wyciśniesz go za pomocą rękawa z dekoracyjną tylką.
Jaki jest sekret trwałej bitej śmietany z pistacjami?
To tzw. nocna, pistacjowa bita śmietana. Przygotowanie trzeba rozbić na 2 proste etapy. W pierwszym lekko podgrzewamy śmietankę (nie może się zagotować) i mieszamy ją z posiekaną białą czekoladą (która przy okazji jest zagęstnikiem) oraz pastą pistacjową. Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki, gdzie zgęstnieje przez noc. Jeśli nie masz tyle czasu, schłodź ją przez ok. 6 godzin. Zacznij robić krem rano, a dokończ chwilę przed użyciem kremu. Zarówno masa śmietankowa, jak i serek mascarpone przy miksowaniu powinny być bardzo zimne - prosto z lodówki.
Do przygotowania tego kremu niezbędna jest właśnie pasta 100%, nie krem pistacjowy z dodatkami. Przez te dodatki całość mogłaby nie wyjść, jak trzeba. W dodatku pasta ma bardziej intensywny, czysto orzechowy smak.
Z przepisu poniżej wyjdą 2 warstwy kremu dla tortu o średnicy do 20 cm lub 1 warstwa na tort o średnicy do 26 cm.
Przepis na bitą śmietanę z kremem pistacjowym
Składniki:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki pasty pistacjowej (100% pistacji)
Sposób przygotowania:
- Posiekaj drobno czekoladę.
- Przelej śmietankę do garnuszka. Podgrzewaj na małym ogniu do pojawienia się pierwszych bąbelków na powierzchni, zdejmij z palnika.
- Dodaj do śmietanki czekoladę i wymieszaj na jednolitą konsystencję. Wmieszaj do środka też pastę pistacjową - wymieszaj na jednolitą masę. W razie problemów z połączeniem się składników zblenduj wszystko krótko.
- Owiń rondelek z kremem folią spożywczą i wystudź całkowicie na blacie. Całkowicie wystudzoną masę włóż do lodówki na całą noc lub co najmniej 6 godzin.
- Przełóż zimny krem do miski, dodaj mascarpone prosto z lodówki i ubij przez ok. 30-60 sekund na sztywny krem.
Do czego najlepiej sprawdzi się pistacjowa bita śmietana?
Najlepiej do wyjadania prosto z miski, ale w większości przypadków musi poczekać na swoją kolej. Udekorujesz i przełożysz nią tort oraz biszkopt, użyjesz też jako kremu do wnętrza lub dekoracji tarty. Szczególnie pięknie będzie wyglądać na czekoladowym tle. Sprawdzi się też do pucharków - do przełożenia masy czekoladowej lub owocowej i posypania niteczkami chrupiącego ciasta kataifi.
Kremu na bitej śmietanie z pistacjami możesz też użyć do dekoracji sernika - pieczonego czy na zimno, a także do nadziewania wysmażonych i wystudzonych już pączków, tortu bezowego, ptysi, eklerków czy do przekładania warstw karpatki oraz do ciast kruchych.
















