Nie zawsze chce mi się piec - a wtedy niemal gotowym rozwiązaniem są desery bez pieczenia, w tym właśnie blok czekoladowy. Tutaj w nieco podrasowanej wersji, bo dubajskiej. Pistacje na fali mody na Dubaj zdążyli już pokochać niemal wszyscy. Zamiast męczyć się z czekoladą dubajską czy wykosztowywać na gotową, robię blok czekoladowy z pistacjami. Znika z paterki równie szybko, jak klasyczne ciasto, choć ma zupełnie inną konsystencję, a słodycz jest tutaj bardziej wytrawna i wyrafinowana. Mimo, że to blok dubajski, to też żaden ulep, a deser dla koneserów.
Więcej propozycji dla łakomczuchów znajdziesz na naszym kanale messenger - MojeGotowanie.pl. Przed świętami to doskonałe źródło inspiracji i pomysłów na desery. Co powiesz na ciasto-zebrę jak z PRL? Obok bloku czekoladowego na paterce będzie wyglądać wspaniale. Linka znajdziesz właśnie tam.
Jak zrobić dubajski blok czekoladowy?
Masa na blok czekoladowy z pistacjami jest bardzo prosta. Podstawą jest gorzka czekolada - im bardziej gorzka, tym lepsza. Sięgnij po taką, która ma minimum 64% kakao (lub więcej). Będzie zastygać i trzymać formę lepiej niż mleczna czy nawet deserowa. Do tego oczywiście dobrej jakości masło i nieco mleka do rozrzedzenia masy.
Dubajskim dodatkiem są tu pistacje. Zostawiam je w całości, bo dzięki temu ich smak jest lepiej wyczuwalny. Wykorzystuję niesolone, tym bardziej, że do czekoladowej masy dodaję też szczyptę soli, która genialnie podkręca smak samych orzechów i słodycz z czekolady i herbatników. Cukier (puder) dodaję tylko na wierzch, do masy już nie trafia. Jeśli chcesz, by blok był jeszcze bardziej dubajski, zamiast części herbatników wykorzystaj ciasto kataifi. Kawałki bloku będą wtedy chrupać jeszcze lepiej. Dodać możesz też nieco pasty z pistacji (najlepiej bez cukru), jeśli taką masz.
Zamiast foremki wykorzystuję arkusz papieru do pieczenia. Rozwijam go na blaszce, kładę na środku połowę przygotowanej masy i formuję w nieco wyższy, grubszy walec za pomocą dużej łyżki. Następnie owijam papierem z obu stron - od góry i dołu na zakładkę i zaczynam delikatnie rolować, co chwilę rozwijając papier i sprawdzając konsystencję masy. Walec powinien być mocno zbity. Gdy już taki będzie, zwijam masę w papier jak dużego cukierka, mocno skręcam końce papieru po obu stronach i wkładam do lodówki. Przez noc masa uzyska stałą konsystencję - jak w bloku czekoladowym z PRL. Na kilka minut przed podaniem blok dobrze wyjąć z lodówki, by nieco odtajał. Najlepiej pokroić go ostrym nożem z ząbkami.
Przepis na dubajski blok czekoladowy z pistacjami
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 85 g masła
- 4 łyżki mleka
- 1/3 szklanki pistacji
- 1/2 szklanki mieszanki orzechów
- 90 g herbatników
- 1 szczypta soli
- cukier puder do posypania gotowego bloku
Sposób przygotowania:
- Posiekaj orzechy na mniejsze kawałki. Pistacje zostaw w całości. Pokrusz herbatniki na małe kawałeczki (takie, by potem były wyczuwalne w gotowym deserze, nie żwirek).
- Pokrusz do dużej miski czekoladę, dodaj masło i mleko.
- Roztop w kąpieli wodnej, jednocześnie mieszając.
- Gdy masa będzie już jednolita i gęsta, dodaj orzechy, szczyptę soli i pokruszone herbatniki. Wymieszaj całość na jednolitą masę.
- Podziel na 2 równe części i przełóż jedną część na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj z niej walec. Zwiń papier z jednej i drugiej strony (od góry i dołu) na zakładkę. Powtórz zwijanie, formując docelowo okrągły walec. Gdy masa będzie już ciasno zlepiona, zwiń ciasno jak cukierka, skręcając mocno przeciwległe końce papieru. To samo powtórz dla drugiej części masy.
- Włóż do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
- Przed pokrojeniem na kawałki posyp cukrem pudrem i rozsmaruj go palcami na całej powierzchni bloku, by osiągnąć efekt białej skórki na salcesonie.
Przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje z czarną kawą z kardamonem lub inną przyprawą korzenną.
















