Dubajski szał trwa w najlepsze i obejmuje już nie tylko desery, ale i dania główne. W sieci pojawiały się już przepisy na dubajskie schabowe czy dubajskie dewolaje od Karola Okrasy, ale o śledziach przygotowanych na pistacjową nutę jeszcze nie słyszeliśmy. Okazuje się jednak, że i takie danie powstało, a poniżej możesz zobaczyć, jak zrobić je krok po kroku. 

Jak wybrać dobre śledzie?

Zanim jednak pistacje i cała reszta dubajskich dodatków trafi do słoika, trzeba zacząć od wyboru dobrych śledzi, a to wbrew pozorom wcale nie takie proste. Nie każdy wie, po czym poznać dobre filety śledziowe, a wystarczy tylko sprawdzić kilka szczegółów. Pierwszym znakiem, który dużo mówi o jakości takiej ryby jest kolor. Dobre filety śledziowe powinny być jasne, ale nie całkowicie białe. Najlepiej, aby były to dość duże śledzie, bo takie będą tłustsze, a przez to też smaczniejsze. Ważna jest także konsystencja, dlatego zawsze zwróć uwagę, by śledzie były twarde i zbite, a nie rozpadające się. A kiedy już masz piękne filety, zamiast znów robić nudne śledzie w oleju z cebulą, postaw na dubajską wariację. 

Jak zrobić śledzie po dubajsku?

Przepis na śledzie po dubajsku początkowo brzmi nietypowo, ale rzeczywiście może się udać. Aby przygotować takie dani, wystarczy ułożyć na dnie słoika pokrojoną w piórka cebulę, a na nią wysypać po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i cynamonu, po kilka goździków i ziaren kardamonu, 2 gwiazdki anyżu oraz parę sztuk ziela angielskiego. W oryginalnym przepisie znalazło się także kilka pręcików szafranu i choć nie jest to najpopularniejsza przyprawa z każdej kuchni, to zdecydowanie warto w nią zainwestować i dorzucić do tego dania, bo daje niepowtarzalny smak, aromat i dodatkowo podkręca kolor śledzika.

Na taką cebulkę z przyprawami należy następnie wyłożyć warstwę pokrojonych suszonych daktyli, rodzynek oraz fig, a także garść obranych pistacji. To właśnie suszone owoce nadają tutaj lekkiej słodkości, a orzechy są świetną chrupiącą niespodzianką. Na koniec na wszystkich tych pysznościach ląduje główna gwiazda przepisu, czyli pokrojone śledzie i gotowe.

Wszystko to trzeba oczywiście jeszcze zalać aromatyczną marynatą, a tę przygotowuje się na bazie oleju, pasty pistacjowej (bez cukru) i opcjonalnie miodu. Całość zostaje już tylko szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na parę dni, a potem można się zajadać dubajskim przysmakiem śledziowym. 

Ten absolutnie wyjątkowy przepis podpatrzyliśmy na facebookowym profilu @Śledziożercy. Poniżej możesz zobaczyć krótkie wideo, na którym widać, jak wygląda to danie w całej okazałości.

Źródło: Facebook.com/Sledziozercy