Puszyste drożdżówki z nadzieniem o korzennym aromacie to coś, co sprawdza się najlepiej w zimniejsze dni, kiedy każdy szuka odrobiny komfortu i ucieczki od zmartwień odbitych w zachmurzonym niebie jak w zwierciadle. Nic dziwnego, że wszyscy oszaleli jesienią na punkcie cynamonek, a ich niezwykłą popularność możesz zaobserwować na naszym kanale nadawczym, gdzie nie brakuje inspiracji na przeróżne pulchne ślimaczki. Ze sławą niestety idzie w parze także przesycenie, więc pojawia się coraz więcej sposobów na urozmaicenie klasycznych bułeczek. Jeden z nich szczególnie przypadł mi do gustu. Łączy się w nim smak cynamonu z kremową pastą pistacjową. To nadzienie warte grzechu.
Jak urozmaicić oklepane cynamonki?
Klasyczne jesienne zawijasy to miękkie ciasto drożdżowe i maślane nadzienie z cynamonem i cukrem (najczęściej brązowym). Ale można je w bardzo prosty sposób nieco zmodyfikować. Na przykład pokrewne im aromatyczne szwedzkie bułeczki przyrządzisz z użyciem kardamonu. To równie słodko pachnąca przyprawa korzenna, która doskonale sprawdza się w wypiekach, ale jest mniej znana niż cynamon. Cynamonowe ślimaczki możesz także urozmaicić za pomocą purée z dyni. Dodane do ciasta podbija jego jesienny kolor, a napakowane do środka tworzy naturalnie słodki farsz i doskonały nośnik smaku piernikowych przypraw.
Dobrym pomysłem jest także nadziewanie cynamonek jesiennymi owocami, takimi jak jabłka. Możesz wykorzystać słoiczek prażonych latem na zimę papierówek lub podsmażyć na szybko odmiany królujące obecnie w sklepach. Bułeczki drożdżowe dużo zyskają także na towarzystwie gruszek lub śliwek.
Cynamonki pistacjowe – przepis
Składniki:
Na ciasto:
- 350 g mleka
- 1 łyżka miodu
- 10 g świeżych drożdży
- 530 g mąki tortowej
- 60 g cukru trzcinowego
- 60 g miękkiego masła
- 1 szczypta soli
Na nadzienie:
- 120 g kremu pistacjowego
- 30 g posiekanych pistacji
- ½ łyżeczki cynamonu
- ok. 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Lekko podgrzej mleko. Wymieszaj je z miodem i drożdżami. Odstaw zaczyn na około 15 minut. Po tym czasie powinien urosnąć i się spienić, to oznacza, że drożdże zaczęły pracować.
- Zacznij ucierać masło z mąką, cukrem i solą. Dodaj zaczyn. Wyrób gładkie ciasto. Włóż je do natłuszczonej misy, przykryj i odstaw do wyrośnięcie na około 2 godziny lub do czasu, gdy podwoi swoją objętość.
- Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości 1 cm. Cienko posmaruj go masłem, a na to wyłóż krem pistacjowy. Oprósz wszystko cynamonem i posyp pistacjami.
- Zwiń placek w rulon. Zadbaj o to, żeby skleić krawędzie, inaczej bułeczki się rozwiną. Pokrój roladę w plastry, tak żeby powstało około 10 ślimaczków tej samej grubości.
- Ułóż bułeczki na blaszce zabezpieczonej pergaminem. Przykryj je i odczekaj, aż ponownie wyrosną. Potrwa to około 30 minut.
- Piecz pistacjowe cynamonki przez 25 minut w 180°C, aż będą złociste.
Czym udekorować bułeczki cynamonowo-pistacjowe?
Świetnie sprawdzi się tu glazura z delikatnego włoskiego serka, która stworzy delikatną, miękką dekorację, a jednocześnie podbije wszystkie smaki zawarte w nadziewanych drożdżowych bułeczkach. Będziesz potrzebować:
- 70 g miękkiego masła
- 150 g ricotty
- 1 łyżki ekstraktu waniliowego
- 130 g cukru pudru
- 3 łyżek kremu pistacjowego
Nie są tu potrzebne żadne specjalne techniki, wystarczy, że zmiksujesz razem wszystkie składniki. Posmaruj otrzymanym kremem wystudzone cynamonki i posyp je posiekanymi pistacjami. Możesz także udekorować je zwykłym, szybkim lukrem z cukru pudru, roztopioną białą czekoladą lub ulubionym masłem orzechowym.
Źródło: matteobrunetti.pl

















