Proste przepisy potrafią czasem przewrócić do góry nogami myślenie o współczesnym gotowaniu. Nie zawsze trzeba korzystać ze skomplikowanych technik i receptur, żeby wyciągnąć jak najwięcej ze skromnego składnika. Do tego łatwo zapomnieć o tradycyjnych skarbach polskiej kuchni, kiedy zewsząd napływają kulinarne nowinki ze świata.

Wróćmy jednak na chwilę do korzeni i przygotuj kulki z grochu smażone w rumianej panierce z bułki tartej. Receptura pochodzi z „Uniwersalnej książki kucharskiej” (1913) Marii Ochorowicz-Monatowej.

Co to są opiekanki?

Opiekankami określało się w kuchni przedwojennej to, co dziś nazwalibyśmy po prostu warzywnymi kotlecikami. Uważano je za oszczędne potrawy przejściowe dla tych, którzy mieli przerzucić się z dania mięsnego na jarskie. Nie jest to zresztą koncept daleki od współczesnego podejścia do diety wegetariańskiej, a przynajmniej z wczesnych lat dwutysięcznych, kiedy schabowe zastępowały kotlety sojowe.

Opiekanki powstawały z warzyw korzeniowych, kasz lub różnego rodzaju strączków i ziaren. Ich bazę mogły stanowić na przykład ziemniaki, ryż, grzyby lub płatki owsiane. Masę, tak jak w przypadku mięsa, łączyło w całość jajko, a uformowane kotleciki panierowało się smażyło na patelni.

Kulki z grochu możesz więc potraktować właśnie jak przedwojenne opiekanki i podać zamiast mielonych lub podkreślić ich pokrewieństwo z klasycznym falafelem (choć jest to potrawa całkowicie roślinna, nie zawiera jajek). A w związku z tym serwować w bułce pita z jogurtowym sosem lub w tzw. buddha bowl. 

Jak zrobić smażone kulki z grochu à la falafel? 

Składniki:

  • 200 g suchego grochu
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cebula
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • dodatkowo: bułka tarta do panierowania, olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zalej groch wodą i odstaw go do namoczenia na kilka godzin lub na noc., 
  2. Przepłucz napęczniałe ziarna, umieść je w garnku i zalej świeżą wodą. Dodaj sól i 1/2 łyżki masła. Gotuj do miękkości, zajmie to około godziny. 
  3. Odcedź groch i zmiksuj go w blenderze na pastę.
  4. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na pozostałym maśle. 
  5. Połącz groch, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj na zwartą masę. Jeśli chcesz zrobić falafel z grochu, czyli danie wegańskie, możesz pominąć jajko. 
  6. Formuj z masy kulki i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż pulpeciki z grochu na głębokim tłuszczu, na rumiany kolor.  

Z czym podawać pulpeciki z grochu?

Opiekanki z grochu warto potraktować jako proteinową gwiazdę obiadu, czyli sparować z surówką i ziemniakami tak jak kawałek mięsa. A gdy chcesz je podać na spotkaniu ze znajomymi lub zagryzać przed telewizorem, możesz przyrządzić do nich sos. Sprawdzi się na przykład czosnkowy dip jogurtowy lub podobny, ale pachnący ogórkową świeżością sos tzatziki.

Dobry akompaniament dla kulek z grochu stanowią też kanapkowe hity, takie jak hummus z suszonymi pomidorami lub pasta z bobu i mięty. Pulpeciki świetnie smakują w towarzystwie zielonych warzyw, takich jak różyczki brokułów, słupki cukinii lub kremowy szpinak z patelni.   

Źródło: pularda.com.pl