Na niejednym imprezowym i świątecznym stole standardowo już gości wędzony łosoś, z którego można robić różne kreatywne przystawki. Na tym nie kończy sie jednak gama łososiowych produktów. Na uwagę zasługuje też klasyczna technika gravlax, charakterystyczna dla krajów skandynawskich.

Chociaż jest bardzo prosta, bo polega na peklowaniu surowej ryby w soli, da się ją wykonać też w nieco inny, ciekawszy sposób. Łosoś marynowany w burakach zmienia barwę z pomarańczoworóżowej na rubinowy. Poza tym nasyca się naturalną słodyczą warzywa, nie ma potrzeby już dodawania cukru do mieszanki przypraw.       

Pogrzebany łosoś? Co to takiego

Szwedzki gravlax, czyli pogrzebany łosoś, to bardzo stara technika przygotowania surowej ryby – wywodzi się aż ze średniowiecza. Pierwsze wzmianki o praktykach nordyckich rybaków datuje się na 1348 rok. Solili oni świeże mięso, a następnie zakopywali je w piasku powyżej linii brzegowej, gdzie ryba ulegała fermentacji.

Dziś gravlax przygotowuje się nieco inaczej, ale łosoś ciągle zasługuje na swoją nazwę, bo, żeby zyskać niepowtarzalny smak, musi zostać „pogrzebany" pod warstwą soli i cukru i ewentualnie innych składników. Proces trwa minimum 12 godzin. W marynacie nie może zabraknąć koperku, który świetnie podkreśla delikatny smak różowego, maślanego mięsa i trafia do większości przystawek z łososia.  

Gravlax z łososia w burakach – przepis

Składniki:

  • 1 kg łososia
  • 500 g buraków
  • 40 g soli
  • 20 g pieprzu
  • 40 g koperku

Przygotowanie: 

  1. Opłucz koperek w zimnej wodzie, osusz go i drobno posiekaj. Obierz buraki i zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Wymieszaj oba składniki w misce z solą morską i pieprzem. Najlepiej zrobić to rękami, ale pamiętaj o rękawiczkach, żeby nie zafarbować skóry na czerwono.
  2. Umyj i osusz filet z łososia. Ułóż go skórą do dołu na desce wyłożonej ręcznikiem papierowym. Na wierzchu umieść buraczana marynatę. Zawiń rybę razem z deską w folię spożywczą. Włóż do lodówki na jedną noc lub na 2 dni
  3. Odwiń łososia i zdejmij z niego warstwę buraków. Nie wyrzucaj ich, możesz z nich zrobić prostą zupę krem (na przykład z ziemniakami, na bulionie drobiowym). Nie musisz się obawiać, że będą słone, bo cała sól powinna była „wsiąknąć" w mięso ryby.
  4. Pokrój łososia w plastry i podawaj na kanapce lub jako przystawkę.  

Jak podawać łososia marynowanego w burakach?

Ryba marynowana w burakach zastąpi ci pośród świątecznych lub imprezowych przystawek carpaccio lub tatar z łososia. Pięknie się prezentuje, bo ma ciekawy, fragmentami karminowy kolor. Dobrze łączy się z takimi składnikami jak cytryna, kapary, zioła (koperek, natka pietruszki, estragon, rozmaryn), ziemniaki i crème fraîche (świeża, lekko ukwaszona śmietana).

Gravlax z łososia w burakach świetnie smakuje na klasycznych bajglach, na przykład w towarzystwie kremowego serka śmietankowego, czerwonej cebuli i pikli. Jako elegancką przystawkę możesz podać plastry udekorowane zielonym ogórkiem, rukolą, szczypiorkiem lub kawiorem. Przyda się na kanapki imprezowe, świetnie smakuje na pumperniklu lub chrupkich kraksersach.

Źródło: youtube.com/@ChefMichelDumas