Sosy sałatkowe można przygotowywać na dziesiątki, a może nawet setki sposobów. Jedni robią je na bazie oliwy i soku z cytryny, inny wybierają wersję majonezową, a nie brakuje też takich, którzy jako bazę stosują jogurt naturalny. Można jednak zrobić coś jeszcze ciekawszego i w prosty sposób przyrządzić genialną mieszankę z odświeżającą, a jednocześnie lekko pikantną nutą imbiru. Zobacz, jak zrobić taki sos, a już po pierwszym spróbowaniu będziesz go dodawać do każdej sałatki i nie tylko. 

Najlepszy przepis na sos do sałatek i mięs

Klasyczny sos winegret z miodem, oliwą i sokiem z cytryny zawsze się sprawdza do sałat i warzyw, ale z czasem po prostu się nudzi. Warto więc znać alternatywy, a jedną z najlepszych jest imbirowy sos do sałatek. Taki przysmak łączy w sobie słony sos sojowy, słodki syrop klonowy, kwaśny ocet ryżowy i limonka, aromatyczny czosnek i olej sezamowy.

Do tego jeszcze pasta tahini, trochę oliwy z oliwek i oczywiście główny bohater programu, czyli korzeń imbiru, a samo przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy bowiem tylko zblendować wszystkie składniki, a w kilka sekund powstanie coś, co w mig podkręci smak wszystkich, nawet najbardziej skromnych sałatek.

To jednak nie wszystko, bo taki sos można też z powodzeniem dodawać do burgerów, zapiekanek czy różnego rodzaju mięs. Świetnie będą z nim smakowały na przykład domowe nuggetsy z kurczaka czy chrupiące panierowane krewetki. Zobacz poniżej dokładne proporcje każdego z produktów i spróbuj przyrządzić taki imbirowy dressing w swojej kuchni. 

Imbirowy sos do sałatek - przepis

Składniki:

  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki oleju sezamowego,
  • 3 łyżki octu ryżowego,
  • około 5 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 1 limonka,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • 4 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżki pasty tahini.

Przygotowanie:

  1. Czosnek i imbir obierz, a następnie wszystkie składniki dokładni zblenduj na jednolity sos.
  2. Gotową mieszankę przelej do czystego, suchego słoika i szczelnie zakręć, a potem przechowuj w lodówce.
  3. Przed podaniem delikatnie wstrząśnij słoikiem, aby przemieszać sos i nadać mu odpowiednią konsystencję. 

Źródło: Instagram.com/andyseastcoastkitchen_/