Kremowy, aksamitny sos, aromat świeżych ziół i mięso, które nie potrzebuje noża – wszystko tu gra. Do tego pasuje i kasza, i ryż, i ziemniaki. Można kombinować, ale najpierw zacznijmy od podstaw. Zobacz, jak łatwo można przygotować polędwicę w sosie musztardowym.

Przepis na polędwicę w sosie musztardowym

Składniki:

  • 1 sztuka (ok. 500 g) polędwiczki wieprzowej
  • ½ płaskiej łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 sztuka (ok. 140 g) cebuli, najlepiej cukrowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej
  • 1 płaska łyżka musztardy delikatesowej łagodnej
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • po 1 łyżeczce świeżego oregano i tymianku
  • 100 ml wody lub bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

  1.  Osusz polędwiczkę papierowym ręcznikiem. Połóż na desce błoną do dołu, wytnij ją ostrym nożem jednym, zdecydowanym ruchem. Pokrój mięso na plasterki grubości ok. 1 cm i oprósz pieprzem.
  2.  Na małej patelni rozgrzej oliwę. Poszatkuj cebulę i pokrój czosnek w plasterki. Smaż razem przez ok. 10 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale się nie przypalą.
  3.  Na większej patelni rozpuść masło klarowane. Ułóż polędwiczki i smaż z obu stron po 2 minuty. Dołóż podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodaj musztardy, sos sojowy i świeże zioła. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  4.  Wlej bulion (lub wodę) i śmietankę. Zamieszaj drewnianą łyżką. Duś przez 2–3 minuty bez przykrycia. Jeśli chcesz więcej sosu – dodaj dodatkowy bulion i śmietankę. Możesz zagęścić sos, dodając do letniego bulionu płaską łyżeczkę mąki lub skrobi i wlewając całość do patelni.

Co można zmienić w przepisie?

Jeśli nie masz świeżych ziół – użyj suszonych, ale w mniejszej ilości (pół łyżeczki na całość). Zamiast śmietanki 30% możesz sięgnąć po 18% – sos będzie trochę lżejszy, ale wciąż pyszny. Musztarda francuska daje charakterystyczne ziarenka – jeśli ich nie lubisz, możesz użyć tylko delikatesowej. Sos sojowy zastąpisz solą – wtedy lepiej kontrolować ilość, by nie przesolić. Ciekawym dodatkiem do wersji bardziej aromatycznej jest odrobina startego chrzanu albo kilka kropel octu balsamicznego.

Z czym podać polędwicę w sosie musztardowym?

To danie świetnie łączy się z klasykami: ziemniaki, kasza gryczana, ryż, kluski śląskie, gnocchi, makaron typu tagliatelle. Ale dobrze pasuje też z pieczywem – najlepiej świeżą bagietką, którą można maczać w sosie. Do tego coś chrupiącego i kwaśnego – np. ogórek konserwowy, surówka z kiszonej kapusty, rukola z winegretem albo surówka z marchewki z jabłkiem.