Ten przepis to prawdziwy powrót do korzeni. Jajka w sosie musztardowym podawane były nie tylko na obiady, ale i na różnego rodzaju domowe spotkania. Najczęściej z tłuczonymi ziemniakami albo ziemniakami purée i dodatkowo obficie posypane szczypiorkiem lub koperkiem. Zawsze proste, sycące, wyjątkowo smaczne. U mnie w domu serwowało się je z dodatkiem sałaty z kwaśną śmietaną, odrobiną soli i soku z cytryny. Jeśli masz ochotę wrócić do tych smaków, koniecznie wypróbuj przepis.

Jak zrobić najlepsze jajka w sosie musztardowym?

Zacznij od ugotowania jajek na twardo – w międzyczasie ekspresowo zrobisz cały sos. Podsmaż cebulkę, dodaj mąkę, potem mleko i na końcu dowolną musztardę. Podanie też jest tutaj ważne: jajka przekrojone na pół, ziemniaki purée i porcja gorącego sosu najlepiej z górą świeżego koperku. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj do sosu łyżeczkę chrzanu, otrzymasz wersję musztardowo-chrzanową, również popularną za komuny. 

Przepis na jajka w sosie musztardowym

Składniki (na 2-3 osoby):

  • 6 jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka gładkiej musztardy (np. sarepskiej)
  • 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z widocznymi ziarenkami gorczycy)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej lub ryżowej
  • 2 łyżki masła albo oleju
  • 300-400 ml mleka (może być roślinne, np. sojowe)
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • koperek albo posiekany szczypiorek do posypania
  • ziemniaki purée do podania

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo: wystarczy 9-10 minut od zagotowania wody.
  2. Następnie obierz je i przekrój na połówki.
  3. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  4. Podsmaż ją na patelni na oleju lub maśle aż do zeszklenia i lekkiego zarumienienia.
  5. Na patelnię wsyp też mąkę i mieszaj przez około minutę, cały czas podgrzewając.
  6. Zdejmij patelnię z ognia, wlej mleko i szybko wymieszaj rózgą, by nie powstały grudki.
  7. Wstaw z powrotem na ogień, gotuj na małym ogniu i mieszaj aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby dolej trochę wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty.
  8. Dodaj obie musztardy i dokładnie wymieszaj.
  9. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.

W wersji obiadowej na talerzu ułóż najpierw porcję purée, następnie połówki ugotowanych jajek i na koniec polej wszystko gorącym sosem. Wierzch posyp koperkiem albo szczypiorkiem. Jeśli natomiast planujesz podać to danie jako przekąskę imprezową, polecam serwować je na zimno z dodatkową porcją musztardy. 

Jajka w sosie musztardowym nadają się też na wczesną kolację, zwłaszcza kiedy nie masz ochoty na mięso. To również dobry pomysł, kiedy chcesz coś podać rodzinie „na szybko” z tego, co masz pod ręką. A jeśli masz niespodziewanych gości – tym bardziej zaskocz ich właśnie tym retro daniem. Założę się, że większość z nich nie jadła go od lat.

Po więcej takich sentymentalnych przepisów z czasów PRL zapraszam cię serdecznie na nasz redakcyjny kanał messenger. Codziennie znajdziesz tam świeżą porcję pysznych inspiracji i porad kulinarnych.