Ten przepis to prawdziwy powrót do korzeni. Jajka w sosie musztardowym podawane były nie tylko na obiady, ale i na różnego rodzaju domowe spotkania. Najczęściej z tłuczonymi ziemniakami albo ziemniakami purée i dodatkowo obficie posypane szczypiorkiem lub koperkiem. Zawsze proste, sycące, wyjątkowo smaczne. U mnie w domu serwowało się je z dodatkiem sałaty z kwaśną śmietaną, odrobiną soli i soku z cytryny. Jeśli masz ochotę wrócić do tych smaków, koniecznie wypróbuj przepis.
Jak zrobić najlepsze jajka w sosie musztardowym?
Zacznij od ugotowania jajek na twardo – w międzyczasie ekspresowo zrobisz cały sos. Podsmaż cebulkę, dodaj mąkę, potem mleko i na końcu dowolną musztardę. Podanie też jest tutaj ważne: jajka przekrojone na pół, ziemniaki purée i porcja gorącego sosu najlepiej z górą świeżego koperku. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj do sosu łyżeczkę chrzanu, otrzymasz wersję musztardowo-chrzanową, również popularną za komuny.
Przepis na jajka w sosie musztardowym
Składniki (na 2-3 osoby):
- 6 jajek
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżka gładkiej musztardy (np. sarepskiej)
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z widocznymi ziarenkami gorczycy)
- 1 czubata łyżka mąki pszennej lub ryżowej
- 2 łyżki masła albo oleju
- 300-400 ml mleka (może być roślinne, np. sojowe)
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- koperek albo posiekany szczypiorek do posypania
- ziemniaki purée do podania
Sposób przygotowania:
- Ugotuj jajka na twardo: wystarczy 9-10 minut od zagotowania wody.
- Następnie obierz je i przekrój na połówki.
- Cebulę obierz i drobno pokrój.
- Podsmaż ją na patelni na oleju lub maśle aż do zeszklenia i lekkiego zarumienienia.
- Na patelnię wsyp też mąkę i mieszaj przez około minutę, cały czas podgrzewając.
- Zdejmij patelnię z ognia, wlej mleko i szybko wymieszaj rózgą, by nie powstały grudki.
- Wstaw z powrotem na ogień, gotuj na małym ogniu i mieszaj aż sos zacznie gęstnieć. W razie potrzeby dolej trochę wody, jeśli sos będzie zbyt gęsty.
- Dodaj obie musztardy i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
W wersji obiadowej na talerzu ułóż najpierw porcję purée, następnie połówki ugotowanych jajek i na koniec polej wszystko gorącym sosem. Wierzch posyp koperkiem albo szczypiorkiem. Jeśli natomiast planujesz podać to danie jako przekąskę imprezową, polecam serwować je na zimno z dodatkową porcją musztardy.
Jajka w sosie musztardowym nadają się też na wczesną kolację, zwłaszcza kiedy nie masz ochoty na mięso. To również dobry pomysł, kiedy chcesz coś podać rodzinie „na szybko” z tego, co masz pod ręką. A jeśli masz niespodziewanych gości – tym bardziej zaskocz ich właśnie tym retro daniem. Założę się, że większość z nich nie jadła go od lat.
Po więcej takich sentymentalnych przepisów z czasów PRL zapraszam cię serdecznie na nasz redakcyjny kanał messenger. Codziennie znajdziesz tam świeżą porcję pysznych inspiracji i porad kulinarnych.
















